Serena Williams nämnde inte ens att Sverigeettan gjorde stark insats

I går blev Rebecca Peterson en erfarenhet rikare.
Den 23-åriga Sverigeettan har anledning att vara både nöjd och besviken efter sin insats mot Serena Williams.
Nöjd för sättet på vilket hon stod upp.
Besviken för att det blev förlust.

Det är möjligt, ja kanske till och med troligt att Rebecca är mer nöjd än besviken.

Ingen hade ju väntat sig den här utvecklingen av deras möte i andra omgången i Miami Open. Men det är just med tanke på hur matchen utvecklades som förlusten nog tynger Peterson mer än den skulle ha gjort i ”normala” fall.

Förhandssnacket handlade mest om i vilken mån Rebecca skulle kunna hänga med i tempot mot tidernas bästa spelare.
Sett till rankning är ju Rebecca med sin 63:e plats den typ av spelare som Williams ofta blåser av banan.

Såtillvida kan ju Peterson alltså vara mer än nöjd med siffrorna 6-3, 1-6, 6-1.

”Aha, Williams nonchade bort andra set och tryckte sedan på gasen”.
Typ så tänker kanske den som ser resultatet men inte såg matchen.

Och visst, ibland kan det bli sådana där siffror då storfavoriten ändå haft matchen matchen helt i sin hand från första till sista boll. Han eller hon har haft råd att under en period strula utan att fördenskull hamna i riktigt trångmål.

Men en sådan beskrivning av gårdagens match skulle vara djupt orättvis mot Sverigeettan.

Hon svarade nämligen upp i duellerna redan från start (bröt för övrigt Williams serve direkt) och fick amerikanskan att bli konfunderad, frustrerad och förbannad.
Peterson hängde med i tempot, var stark också i ytterlägen och fick applåder även av Williams då hon i trängt läge vispade in en rak forehand som helt ställde hemmafavoriten.

Mindre snyggt uppträdande av Williams såg vi kort senare. Efter att med en stoppboll ha fått fram Peterson till nät drog Williams en hård drivevolley rakt mot svenskan. Det fanns utrymme att placera bollen utom räckhåll för Peterson och ett ”sorry” från Williams hade varit på sin plats (att döma av tv-bilderna kom ingen ursäkt).

Sekvensen visade att Peterson med sitt spel och sin respektlösa attityd störde storfavoriten.

På ett sätt imponerade Peterson minst lika mycket i första set som i andra där hon fick så mycket gratis av den 37-åriga amerikanskan.
Det var som om luften gick ur Williams då hon inte lyckades förvalta någon av sina två breakbollar till 2-1.

Plötsligt gick hennes serve i baklås – bara 33 procent inslagna förstaservar i andra set – och med det låste sig det mesta.
Rebecca fick plötsligt utrymme att styra med sin tunga forehand. Williams fotarbete var trögt och hennes forehand svajig.

1-1 i set. Rebecca spelade sig fram till breakboll till 1-0 i skilje.
Där och då hade hon en fantastisk möjlighet att sätta Serena Williams i rejäl gungning.

Amerikanskan var inte alls i balans. Hennes nerver har spökat tidigare. Hon har få matcher i kroppen. De största namnen är ofta som mest sårbara i början av en turnering. De räknar med att gå vidare utan att spela på den toppnivå som de vill ha utrymme att höja sig till i slutet av turneringen.

Då Williams höll sin serve till 1-0 i skilje släppte anspänningen. Hon hittade rytmen i serven och Petersons krafter började tryta.

I sidbytet vid 0-3 kom Sverigeettans coach och pappa Mart in på banan:
”Hitta skärpan igen. Driv igenom allt du pallar. Du behöver inte gå nära linjen”.

Rebecca räddade med en härlig forehandcross den breakboll Williams hade till 4-0 men var frånsett första gamet inte i närheten av att störa amerikanskan i hennes serve i skiljeset.

6-1 är förstås mycket klara siffror.
Men de speglar ändå inte ovissheten och spänningen som fanns där i avgörande sets första game.

Att Serena Williams var långt ifrån sitt bästa jag är odiskutabelt. Men hennes nivå hade ändå räckt för att köra över en rad motståndare. Förblindade av ikonens stjärnstatus verkar en del vara nöjda och glada bara av att få stå på samma bana som henne.
På presskonferensen hade den tidigare världsettan möjlighet att berömma Rebecca Peterson för hennes spel och attityd.

Men nej, Serena Williams ältade på om hur dåligt hon själv hade spelat, att hon ändå fajtades och att hon måste spela betydligt bättre om det kommande helg ska bli en nionde Miami-titel.
Och jo, det måste hon.

Några uppskattande ord om en 63-rankad svensk doldis som ännu inte är van vid de stora scenerna och där gjorde en stark insats hade varit på sin plats.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 03 23