Shapovalov och andra framtidshopp är kryddan i årets Stockholm Open

På måndagen inleds den 50:e upplagan av Stockholm Open.
Sett till sportens framtid har årets turnering ett spännande startfält som borde kunna locka tennisentusiasterna till Kungliga hallen.
Bland de 28 namnen i startfältet hittar vi nämligen flera unga spelare med förutsättningar att inom de närmaste fyra, fem åren etablera sig i toppskiktet.

Men visst, så har vi under åren trott om ett antal unga spelare som tyckts ha varit på väg mot stora genombrott men inte räckt till för att ta det sista steget. Nog för att många av dem blivit habila proffs men ändå inte tillräckligt framgångsrika för att ta sig ur skaran spelare som är doldisar för den breda idrottspubliken.
Det kommer inte heller alla de hetaste ungdomarna i SO att göra.

Osvuret är förstås bäst men den som i mina ögon har störst möjlighet att bli en framtida fixstjärna är 19-årige Denis Shapovalov.
Den vänsterhänte kanadensaren tilldelades förra året utmärkelsen ”Most Improved Player” på ATP-touren. Han hade då under säsongen varit i semifinal i Masters på hemmaplan i Montreal där han slog ut bland andra Juan Martin del Potro och Rafael Nadal. Efter att ha kvalat in gick Shapovalov till åttondelsfinal i US Open.

En semifinal på gruset i Madrid Masters är årets bästa resultatet för kanadensaren som har ett starkt vapen i sin serve och en enhandsbackhand som inte bara är effektiv utan också en fröjd att se. Han har under det senaste året blivit betydligt stadigare samtidigt som han lagt till mer tyngd i slagen.

Tsitsipas besegrade fyra topptio-spelare i Toronto Masters och har satt grekisk herrtennis på kartan.

Oavsett hur det går för 29-rankade Shapovalov i hans SO-debut tror jag att arrangören om bara några år kommer att få betala en stor summa startpengar för att locka honom.

Stefanos Tsitsipas är ytterligare en spelare med förutsättningar att växa ut till något riktigt stort. Han blev i årets Masters i Toronto den yngste Masters-finalisten sedan Djokovic i Miami 2007. På vägen fram till finalen mot Nadal besegrade den då 19-årige greken fyra topptio-spelare (Dominic Thiem, Djokovic, Zverev och Kevin Andersson).
Nu 20-årige Tsitsipas var i final också på gruset i Barcelona (föll mot Nadal) och har under året klättrat från 91 till 15 på rankningen.

Förutom dessa två finns i startfältet ytterligare några unga spelare som vi kan få höra talas mycket om under de närmaste åren:, bland andra då 19-årige australiern Alex de Minuar som är rankad 33 och 22-årige sydkoreanen Hyeon Chung som är 26:a.
Chung spelade SO även förra året men gjorde då ett ointresserat intryck i andra omgången mot Kevin Anderson.
Att sydkoreanen i år fått wild card innebär förhoppningsvis att han är mer energifylld.

På spelhumör kan Fognini ta en huvudroll medan Isner personifierar anonymiteten bakom de tre stora

I fjolårets SO möttes Juan Martin del Potro och Grigor Dimitrov i final – två stjärnor vars motsvarighet vi inte hittar i årets upplaga.

Nu är det framtidshoppen som utgör kryddan, åtminstone så här på förhand. Är spektakuläre Fabio Fognini bara på spelhumör kan den andraseedade italienaren bli det. På humör är han en av tourens absolut mest sevärda spelare.
Det gäller inte världstian John Isner som är bäst rankad. Oavsett humör blir den 33-årige amerikanen aldrig ett dragplåster.

Men det finns på tenniscirkusen också andra och mer sevärda världsstjärnor än Isner som inte når ut till den breda idrottspubliken.

Under ett antal år har herrtennisen kretsat kring Federer, Nadal och Djokovic. Trions kraftiga dominans har varit oerhört värdefull för sporten. Men den har också inneburit att många av toppspelarna bakom hamnat i skuggan av trion. Detta har i sin tur medfört att inte ens de största affischnamnen i mindre turneringar är kända utanför tennisfamiljen.

Det är i dag svårt - nästan omöjligt - att föreställa sig att luckan efter Federer & Co en dag kommer att fyllas. Men det kommer den.

Hur länge Federer-Nadal-Djokovic-eran kommer att vara står skrivet i stjärnorna men när den förr eller senare är över står tennisen inför en svår utmaning.

Det har den gjort tidigare. Det fanns skeptiker som befarade att tennisen kraftigt skulle tappa i popularitet när Borg-McEnroe-eran var över och när rivaliteten mellan Sampras och Agassi såg sitt slut.

Och visst, under en period kommer det definitivt att kännas tomt och även om det är svårt – nästan omöjligt – att föreställa sig det nu kommer luckan efter dagens tre fixstjärnor en dag att fyllas.

Däremot lär vi aldrig mer få uppleva en liknande dominans vilket kan ha det goda med sig att fler toppspelare fungerar som dragplåster även bland de allmänt idrottsintresserade.

Den här veckan upptäckte kanske fler än tennisfans att det finns en spelare som heter Borna Coric.

Begränsar vi oss här till den unga generationen är 21-årige tysken Alexander Zverev utan tvekan den mest kände. Men så är han också världsfemma (varit trea som bäst).

Att Borna Coric, fyller 22 år i november, gick till final i veckans Shanghai Masters (föll i dag mot Djokovic) gör säkert att några fler noterar hans namn och med tiden kan kroaten säkert bli ett gångbart affischnamn.
22-åriga ryssarna Daniil Medvedev och Karen Khachanov och amerikanen Frances Tiafoe, 20 år, är andra spelare som det blir spännande att följa under de närmaste åren.

Liksom alltså Shapovalov & Co som under den kommande veckan spelar i Kungliga hallen.

Men som sagt: Under åren är det långt fler unga spelare som pekats ut som framtida stjärnor än de som sedan blivit det.

Skrivet av: Redaktionen - 2018 10 14

Arnesen

Jonas Arnesen, 64 år.
Två gånger utsedd till Sveriges främste tennisjournalist. Har följt svensk och internationell tennis i snart 40 år. Skrev 2005 tillsammans med världstvåan Magnus Norman och frilansjournalisten Patrik Cederlund boken Tennis off the record.