Skadebekymren är historia för Zaar – fick hjälp av Robin Söderling

För fyra år sedan talades det mycket om framtidshoppet Lisa Zaar.
Sedan blev det tyst om henne.
Fram till nu.
Den 18-åriga stockholmskan är bästa svenska i ITF-turneringen Djursholm Ladies
där hon på lördagen spelar semifinal i singel och final i dubbel.

Stora skadeproblem förklarar varför Zaar inte kunnat låta höra tala om sig efter det att hon ett år ung vann 14-årsklassen i JSM och nådde andra stora framgångar.
-Jag var borta i nästan två år. Det började med en handledsskada som jag inte fick rätt diagnos på. Olika läkare gav olika besked och så höll det på i typ fem månader, berättar Lisa för Good to Great Journal.

Ovissheten fick sitt slut när någon i hennes omgivning på KLTK kom på idén att fråga Robin Söderling om råd. Den tidigare världsfyran och tvåfaldige Grand Slam-finalisten hade haft en handledsskada som tvingat honom till ett längre uppehåll.
-Robin berättade att han fått hjälp av en läkare i Frankrike och vi tog kontakt med honom. Jag åkte till Paris och träffade läkaren som röntgade min vänstra handled och direkt såg att det var något som var av.

Efter att äntligen ha fått rätt diagnos vågade Lisa se ljust på framtiden.
-Läkningen tog ungefär tre månader och jag trodde att jag efter det skulle spela bra efter bara någon månad. Men det blev mycket svårare än jag trodde och inte minst mentalt. Självförtroendet var på noll och inte ens i huvudet förstod jag hur jag skulle slå min backhand. Det var som att börja om från noll.

Sakteliga kom hennes spel tillbaka. Då var det dags för nästa bakslag.
-Jag fick en stressfraktur i vänster underarm och det fanns inget annat att göra än att vila. Det var ändå tur att båda skadorna kom i vänstern. Om det varit i högern vet jag inte om jag orkat. Nu kunde jag i alla fall träna serve, forehand och mycket annat.

Man säger att inget ont som inte har något gott med sig och det gäller även i Lisa Zaars fel.
Bland annat gav det långa uppehållet henne ett nytt perspektiv på tennissatsningen.
-Jag tror att alla som varit skadade länge får ett annat tankesätt då de kan tävla igen. Man är tacksam för att man inte har ont och det ger en extra glädje. Nu har jag kunnat köra på som jag vill i ett år.

Dessutom kom hon tillbaka med ett nytt slag i repertoaren: en slicad backhand vilken hon – precis som var fallet även med handledsskadade Söderling och Juan Martin del Potro – kunde träna under skadeperioden.
-Före skadan kunde jag knappt slica. Nu är det en av mina styrkor. På tjejtouren är det annars mycket hårt och flackt så min slice är värdefull, säger Lisa Zaar som i dagens kvartsfinal besegrade jämnåriga Melis Yasar i raka set.

Zaar är tennisfostrad i Enskede LTK men har sedan fyra år sin hemvist på KLTK där hon tränar mycket med Alexandra Viktorovitch.
Tillsammans säkrade duon i dag en finalplats i dubbel. De var nyligen i final i en ITF i Turkiet där Viktorovitch efter att ha kvalat in gick till final även i singel.

Tänkte du då ”kan hon så kan jag”?
– Ja, exakt. Framför allt blev jag glad för hennes skull men visst sporrade det mig, säger Lisa Zaar som i första omgången i Djursholm räddade en matchboll och stod som segrare efter tre timmar och 47 minuters spel.

Hennes starka fysik kommer att testas även under lördagen då det efter semifinalen mot femteseedade brittiskan Tiffany William – fortfarande utan setförlust – är dags för dubbelfinal.

Skrivet av: Redaktionen - 2018 10 26