Söderlund gjorde starkt intryck trots att han föll direkt i kvalet

I idrotten vimlar det av så kallade hedersamma förluster.
Oftast finns det ingen anledning att fästa någon vikt vid dem.
Men det finns undantag. Som till exempel i dag då Calle Söderlund föll mot Pablo Carreno Busta i Swedish Open-kvalets första omgång.

Den 22-årige collegespelaren gjorde en grymt stark insats inför fullsatta läktare vid bana 2.
Efter två timmars intensiv kamp stod den fem år äldre spanjoren som segrare med 3-6, 6-4, 6-3.

Carreno Busta har varit världstia och låg vid den här tiden förra året tolva på listan där han nu är 50.
Med det skulle han ha varit seedad femma i årets Swedish Open. Men eftersom 2017 års US Open-semifinalist inte hade anmält sig får han försöka ta sig in i turneringen via kvalet.

Det faktum att han väljer att kvala visar att spanjoren är hundraprocentigt motiverad att göra en bra turnering i Båstad. Så är ju inte alltid fallet med alla spelare som veckan efter Wimbledon kommer till den svenska tennismetropolen.

Där lät Calle Söderlund höra tala om sig då han för tre år sedan gick till semi i Båstad Challenger. Efter det bara det iväg till college och i dag fick vi se hur mycket han utvecklats under åren där.

Söderlund har en tung serve och är mycket stark ute i båda hörnen. Han är en härlig idrottstyp och de många matcherna på college har gjort honom ännu mer mentalt stark.

Han vek definitivt inte ner sig i dag utan förlorade en mycket tät fajt mot en mer långt mer meriterad och rutinerad spelare.
Vid 4-4 i andra set hade hemmafavoriten 0-30 i spanjorens serve och han hade också 2-0 i skiljeset.

Nu är Calle Söderlunds Båstad-äventyr slut för den här gången.
Men hans insats lovar mycket gott för framtiden.
Söderlund råder unga talanger att välja college
*
Även de två andra svenskarna föll i första kvalomgången.
Veteranen Markus Eriksson gjorde ett bra första set men kroknade sedan mot 178-rankade argentinaren Facundo Arguello (7-6, 6-1).
18-årige John Hallquist Lihten fick i sista stund ett wild card (sedan Eriksson gått in på rankning) och inte oväntat inledde han mycket skakigt. Efter att i första set ha vunnit bara sju poäng svarade han för en stark uppryckning. 6-0, 7-6 till 199-rankade fransmannen Constant Lestienne.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 07 14