Som om den elvafaldige mästaren behöver hjälpen från vädergudarna

Tidernas bästa grusspelare behöver förstås ingen hjälp i sin jakt på en tolfte Paris-titel.
Men det har han fått.
Därför skulle det vara en jätteskräll om Rafael Nadal inte går segrande från eftermiddagens final mot Dominic Thiem.

Även om den österrikiske världsfyran har kapacitet att besegra Nadal på grus och även om spanjoren i år inte riktigt stått att känna igen på favoritunderlaget skulle regerande mästaren under alla omständigheter ha gällt som favorit.

Sett till förutsättningarna nu går det inte att se att bucklan ska glida honom ur händerna.

Vädergudarna har verkligen varit på världstvåans sida i den 118:e upplagan av Franska mästerskapet. Regnet som ställt till det i år hade inte varit en faktor inför finalen om det funnits tak över åtminstone centercourten Philippe Chatrier.
Men det dröjer till nästa år innan taket är på plats där och då blir Franska sist av de fyra Grand Slam-turneringarna att göra sig mindre beroende av vädret.

Thiem har missgynnats i år. Han var utan chans i fjolårets final och förutsättningarna är ännu sämre nu.
Han har spelat match de fyra senaste dagarna. Även om det inte handlat om hela matcher har det krävts att han varit på tå hela tiden.

Bara förberedelserna inför en match kräver fullt fokus och tar mycket energi. Efter spel över två dagar kunde semifinalen mot överlägsne världsettan Novak Djokovic slutföras i går.

Thiem lever högt på det tunga grundspel som gör honom till tourens näst bäste grusspelare efter Nadal. Det är svårt att se att Thiem i bäst av fem set ska ha ork att mala ner världstvåan. Förmodligen är frågan inte om utan när Thiems krafter ska börja sina.

Nadal spelade semifinal mot Federer i fredags och med två matcher på de fem senaste dagarna kommer han fräsch och utvilad till finalen.

Inför turneringen var han och Djokovic tunga favoriter med Thiem som förste och ja, kanske ende riktigt farlige utmanare.
I sitt första Franska mästerskap sedan 2015 överraskade Roger Federer med att gå till semi men han vägde som väntat för lätt mot Nadal.

Gruskungen har 92-2 i matchfacit på Roland Garros och Robin Söderling (2009) och Djokovic (2015) är de enda som lyckats besegra honom där.

Inget talar för att Thiem blir den tredje. Åtminstone inte i år.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 06 09