Sommarens svenska tennismeny bjuder på en spännande mix

Unga talanger, gamla världsstjärnor, heta framtidshopp och etablerade proffs.
Den svenska tennissommaren bjuder på ett härligt mixat utbud som passar alla smaker.

I går inleddes Sverigefinalen i Next Generation, eller Kalle Anka Cup som den hette under många år och som turneringens fortfarande kallas av många och då inte bara av personer i äldre generationer.

På Drivan i Båstad samlas landets bästa spelare i 11-, 13- och 15-årsklasserna och de representerar sina regioner vilket skapar den där fantastiska lagkänslan som så sällan kommer till uttryck i individuella idrotter.

Det gör å andra sidan att dessa få tillfällen blir lite extra speciella.
Efter att på plats följt turneringen sedan invigningen i söndags är det bara att konstatera att det är en härlig fest. Det är också enda tillfället under året då endast de allra bästa i respektive åldersklass får möjlighet att mäta sina krafter med varandra. Det ger ett antal värdefulla matcher på kort tid.
*
På onsdag inleds i Skurup Svaneholm Open med John McEnroe och Mats Wilander som allra största affischnamn.
Svaneholm Open en ny turnering på Champions Tour och den första där som avgörs som en lagtävling.
Det var ursprungligen tänkt att bli en renodlad nationsturnering med fyra av Davis Cup-historiens giganter: USA, Australien, Sverige och Frankrike.

Så blir det inte nu eftersom australiern Pat Cash tvingats lämna återbud. Det gör absolut ingenting. Kroatiske ersättaren Goran Ivanisevic är en större profil och en på alla sätt trevligare bekantskap.

2001 års Wimbledon-segrare Ivanisevic bildar Team World med australiern Mark Woodforde. USA ställer upp med John och Patrick McEnroe, Sverige med Wilander och Jonas Björkman och Frankrike kommer med Henri Leconte och Cedric Pioline.

Då Champions Tour startade 1997 byggdes allt upp kring de gamla rivalerna John McEnroe och Björn Borg. Det är ett antal år sedan svensken gjorde sitt sista framträdande där och med tanke på att McEnroe fyllt 60 år är det rimligt att tro att även han snart lägger racket på hyllan.
Men amerikanen bjuder fortfarande på racketartisteri av imponerade slag och jo, vredesutbrotten som publiken lär få se är inte enbart regisserade eftersom McEnroe fortfarande är hetlevrad och hatar att förlora.

Svaneholm Open är i mångt och mycket nostalgi, ett tillfälle för tennisälskarna att få återse de där stora stjärnorna och nu under lite mer avslappande former än under deras storhetstider.
*
Damturneringen Swedish Open i Båstad inleds 8 juli. Turneringen är en så kallad WTA 125 K och fyller inte luckan efter Båstads WTA-turnering som tyvärr gick i graven efter 2017 års upplaga.

Den nya turneringen kan istället mer liknas vid en Challenger på herrtouren och ger en värdefull möjlighet för de svenska framtidshoppen att få möta tufft om än inte speciellt namnkunnigt motstånd.

Största hemmahopp blir heta Sverigetrean Mirjam Björklund som liksom Caijsa Hennemann – kvartsfinalist i Franska mästerskapets juniorturnering – fått wild card.

Startfältet kan komma att kryddas med Rebecca Peterson och/eller Johanna Larsson men då måste svenskorna göra relativt tidig sorti i Wimbledon.

För såväl dem själva som för svensk tennis i stort är det förstås bättre att Peterson och Larsson går långt i årets tredje Grand Slam-turnering än spelar på hemmaplan.

Turneringen i Båstad är inte av måttet att den kommer få stort genomslag i annat än möjligen lokalmedia. Lika fullt är den viktig eftersom den ger några unga framtidshopp erfarenhet från en tuffare miljö som de sett till rankning inte är mogna för.
*
Herrturneringen Swedish Open inleds 14 juli. Att ligga veckan efter en Grand Slam-turnering är förstås otacksamt för arrangörer.
Att Swedish Open spelas på grus direkt efter den korta gräs- och inför den långa hardcourtsäsongen gör situationen ännu besvärligare för turneringsdirektören Christer Hult och hans starka team.

Ändå lyckas de år efter år bjuda på startfält som attraherar de redan tennisfrälsta. Så också nu:
Italienaren Matteo Berrettini har i år klättrat från 53 till 20 på ATP-rankningen. Berrettini har under säsongen tagit två titlar (på grus i Budapest och på gräs i Stuttgart) och varit framme i ytterligare en final.

I den föll han mot 23-årige chilenaren Christian Garin, tidigare underbarn som i år tagit karriärens två första ATP-titlar, både på grus.

Garin spelar också i Båstad där vi i startfältet också hittar bland andra Nordens bäste spelare, 20-årige norrmannen Casper Ruud, franske fjolårsfinalisten Richard Gasquet och naturligtvis (!) 35-årige spanske veteranen Fernando Verdasco.

Bröderna Elias och Mikael Ymer har fått wild card.
Den sista friplatsen gick till 20-årige spanjoren Alejandro Davidovich Fokina.

Även om Fokina har en svensk pappa är det nog många som har svårt att förstå valet av 133-rankade Fokina.
Calle Söderlund gör succé på college, Markus Eriksson är en svensk tennis trotjänare och Jonathan Mridha var fjolårets stora Davis Cup-hjälte.
Så visst fanns det hemmaspelare att välja på.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 06 24