Stabil Grand Slam-debut av Ymer – möter skakige världsfemman Zverev

Mikael Ymer infriade förväntningarna i sin Grand Slam-debut.
I andra omgången av Öppna franska möter han Alexander Zverev vars femteplats på rankningen är gravt missvisande sett till tyskens nuvarande spelnivå och självförtroende.

Nog för att Zverev den gångna veckan lämnade ett styrkebesked genom att i Geneve ta säsongens första titel men den positiva effekten uteblev – eller låter åtminstone vänta på sig.

I dag tragglade sig Zverev efter stora besvär, mycket frustration och flera vredesutbrott vidare till andra omgången på Roland Garros där han har en kvartsfinal att försvara.
Världsfemman tappade 2-0 i set mot australiern John Millman, vann med 6-3 i skilje men var på i stort sett alla plan en skugga av den Zverev vi såg 2017 och förra säsongen.

Många spelare får en reaktion säsongen efter sitt stora genombrott.
Plötsligt har de för första gången många poäng att försvara vilket innebär en ovan press. Ovanpå detta hämmas en del av de plötsligt ökade förväntningarna från omgivningen.

Att ”Sascha” Zverev undvek den där reaktionen förra året är egentligen mer imponerande än sättet på vilket han slog sig fram 2017.
Han avslutade 2018 med att ta den prestigefyllda titeln i ATP-finalen i London. Allt pekade på att han den här säsongen skulle ta ytterligare ett kliv och i Grand Slam-turneringarna bli ett hot mot Djokovic, Nadal och Federer.

Att Zverev inte alls står att känna igen väcker naturligtvis en del blågula förhoppningar inför Ymers möte med världsfemman.
Ymer gillar utmaningar och stora matcher.
Att på en av Roland Garros huvudbanor och inför många åskådare få slå ur underläge mot en ostadig världsfemma är en uppgift som passar Sverigetvåan perfekt.

Han lever högt på sin starka defensiv och är mycket bollsnål. Har inte Zverev bättre fart på bollen än i dag kommer det mesta att komma tillbaka och då kan vi vänta oss en lång holmgång som frestar på Zverevs tålamod och humör.

Deras möte i 2015 års Stockholm Open blev en rysare. Då 18-årige Zverev låg 83 på rankningen och hade all press på sig mot den ett år yngre hemmafavoriten som låg 619 på listan.
Zverev var fortfarande ovan att bära favoritskap på ATP-touren och det skyhöga favoritskapet mot Ymer fick honom att spela tillknäppt och nervöst.
Han vann ändå och det är ju också det enda som räknas. Det finns ingen anledning att dra höga växlar när spelare med allt att vinna pressar favoriten men ändå lämnar banan som förlorare.

Sedan deras möte i Kungliga hallen har den sympatiske tysken lärt sig att hantera favoritskapet.
Frågan är ur han ska lyckas göra det nu då såväl storspel som självförtroende lyser med sin frånvaro.

Mikael Ymer har redan tagit fyra segrar på Roland Garros.
Tre i kvalet och så då i dagens Grand Slam-debut. 6-0, 6-3, 7-6 mot kvalkollegan Blaz Rola som med sin 183:e plats är fjärde sämst rankad i det 128 man starka startfältet.

Om Ymer besegrat Rola i ett mindre sammanhang skulle ingen utanför den trängre kretsen ens tagit notis om det.
Men nu handlar det om Grand Slam och en milstolpe i svenskens karriär.

Historien är fylld av spelare som inte kunnat skaka av sig debutfrossan och presterat långt under normal kapacitet.
Mikael Ymer gjorde en stabil insats och mer behövdes inte mot 28-åringen som för fem år sedan tog sina två enda segrar i Grand Slam-sammanhang.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 05 28