Stan The Man är tillbaka på allvar – dramat idrott när den är som bäst

Stan The Man – wow!
Och wow för Stefanos Tsitsipas, för Magnus Norman, för underhållningen, spelnivån, dramatiken – ja wow och tack för drygt fem timmar då idrotten är som allra bäst.

Efter den stora knäoperationen för två år sedan befarade Stan Wawrinka att han spelat sin sista match.
I dag säkrade den 34-årige schweizaren en kvartsfinalplats i Franska mästerskapet. 7-6, 5-7, 6-4, 3-6, 8-6 mot 14 år yngre grekiske världssexan Tsitsipas.
Kvartsfinalen är Wawrinkas första i Grand Slam sedan 2017 då han finalföll mot Rafael Nadal.

Nu väntar landsmannen, kompisen och världstrean Roger Federer i kvarten. Där möttes de också 2015 i vad som inför årets upplaga var Federers senaste framträdande på Roland Garros.

Wawrinka spelade sig fram till karriärens andra Grand Slam-titel. Han har nu tre – Australian Open 2014, Franska -15, US Open -16 – och har den här veckan visat att det finns kapacitet för fler.

Men hur sjutton ska han fysiskt och mentalt orka ladda om till kvarten mot Federer? Visst, det är en dags vila men urladdningen i dag måste ha tagit mycket energi.

Federer har haft en jämförelsevis mycket komfortabel väg fram och firat stora triumfer med sitt offensiva spel.
Men den här dagen stod han, Nadal, Johanna Konta, Petra Martic och alla andra segrare ändå i skuggan av Wawrinka. Och ja, faktiskt även av Tsitsipas, fjolårets Stockholm Open-segrare som i skiljeset hade åtta breakbollar och tre av dem fram till 6-5.

Den här matchen hade allt. Dessutom handlade det om två mycket sportsliga spelare som det är väldigt lätt att tycka om.
Deras långa omfamning vid nät efter matchbollen gick rakt in i hjärtat hos åskådarna på Suzanne Lenglen-banan och hos tv-tittare världen över.
Det fanns bara ett ”fel” – matchen skulle ha spelats längre fram i turneringen och inte som nu redan i åttondelsfinal.

Tsitsipas är fortfarande i början av vad som kommer att bli en mycket framgångsrik karriär. Han får fler chanser. Det får även Wawrinka. Men inte lika många.
Därför värmer det lite extra att han drog längsta strået och naturligtvis grundar sig den känslan också på att han har Magnus Norman som coach.

– Beslutet att börja jobba ihop med Magnus är ett av de bästa jag tagit i karriären, säger Wawrinka i en exklusiv intervju med ATPTour.com.

Samarbetet inleddes april 2013. Wawrinka hade visserligen varit uppe på topp-10 tidigare men gått kräftgång på listan. På meritlistan hade schweizaren tre titlar i 250-turneringar, de minsta på ATP-touren. På 32 Grand Slam-turneringar hade han två kvartsfinaler som bästa resultat.

Sedan Norman kom in i bilden:
•Tre Grand Slam-titlar.
•Ytterligare 10 ATP-titlar varav en Master-titel (Monte Carlo 2014).
•Sju finaler varav en i Grand Slam och en i Masters.
•Dessutom ytterligare fem Grand Slam-semifinaler och ett antal kvartsfinaler i dessa stora sammanhang.

Och tänk, efter en ändå bra karriär fram till dess var Stan Wawrinka 28 år då han under Magnus Normans ledning lyfte mot de högre höjderna.

De hade ett uppehåll då Wawrinka 2017 tvingades till knäoperation och återförenades förra våren.
”Efter operationen visste jag inte om jag skulle kunna spela igen. Både fysiskt och mentalt har det varit en lång väg tillbaka. Det känns som om att jag är inne på min andra karriär”, säger 28-rankade Wawrinka i intervjun.

Oavsett hur det nu går för honom i Franska mästerskapet har Wawrinka visat att han är tillbaka på allvar.
Det värmer många tennisfans världen över.
Och då av långt många fler anledningar än att han har tennisens vackraste och bästa enhandsbackhand.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 06 02