Stark inledning av Peterson i Paris -nu väntar ett tidigare underbarn

Rebecca Peterson imponerade i dag stort i Franska mästerskapet.
6-3, 7-5 mot 28-rankade Julia Putintseva var ett rejält styrkebesked från Sverigeettan.

Putintseva må inte vara ett av sportens större namn men är en klasspelare på grus. Ifjol var hon framme i sin andra kvartsfinal på Roland Garros och den gånga helgen spelade hon i Nürnberg hem karriärens första WTA-titel.
I dag var hon i alla avseenden numret för liten.

Peterson servade starkt (mycket starkt i första set), returnerade stabilt, spelade aggressivt från bakplan med bra drag från båda sidor och rörde sig lätt vilket gjorde att hon skaffade sig utrymme att styra med sin tunga forehand.

Ovanpå detta en härligt respektlös och mogen attityd. Putintseva började däremot att gnälla redan efter bara några game då hon kände att hon inte hängde med i tempot.
Hon var som Bambi på hal is, halkade runt bakom baslinjen och gavs ingen möjlighet att hitta rytm i sitt spel.
Rebeccas 12-3 i vinnare och 7-15 i oprovocerade missar belyser första set bra. Fram till 3-2 i andra set var det inget snack.

Det finns några sekvenser som lite extra understryker hur stark Rebecca var mentalt:
•Då hon servade vid 5-3 i första. I gamet innan hade hon haft två setbollar och det finns alltid en risk att lägen som inte förvaltas ligger kvar i bakhuvudet då spelaren sedan servar för setet eller matchen. 23-åringen från Järfälla höll sig iskall.

•Då hon bröt blankt till 6-5. Peterson hade två gånger tidigare varit ett break upp i setet för att själv bli bruten direkt.

•Då hon inte lät sig stressas av tre missade matchbollar. Det var ett sådant där läge där ett par poäng kan förändra en matchbild totalt.

I andra omgången väntar 22-åriga kroatiskan Donna Vecic, rankad 24 och med två WTA-titlar på meritlistan.
Hon har varit uppe i ytterligare fem finaler, den första redan som 15-åring då hon blev omskriven som tennisens nästa superstar.
Att Vecic på 22 Grand Slam-turneringar överlevt andra omgången vid bara två tillfällen berättar att hon fortfarande har en mycket lång bit kvar till toppen.

Det ligger alltid nära till hands att i ren förhoppning övervärdera svenska spelares chanser.
Men att Rebecca Peterson har en bra möjlighet att överraska igen är inget blågult sätt att se på saken.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 05 27