Ett starkt Fed Cup-lag och en bra återväxt ger anledning till optimism

Sverige har redan nu ett starkt Fed Cup-lag.
Det i kombination med en bra återväxt i svensk damtennis gör att det finns anledning att se med tillförsikt på framtiden.

Av de totalt 15 lag länder under veckan spelat i division I:s Europa/Afrika-grupp är det ytterst få som kan matcha Sveriges singeluppställning med Rebecca Peterson och Johanna Larsson.

Ryssland är ett av få undantag, de har ett på papperet starkare lag och är också favoriter då länderna på lördagen gör upp i play-off.

Segraren där spelar i april en ny play-off-match i vilken en plats i World Group II ligger i potten.

Det beskriver på ett bra sätt hur lång och besvärlig vägen är från Sveriges nuvarande position till en plats närmast utanför Fed Cups finrum.

Att Sverige ska ta ett steg närmare dit redan i år är – med tanke på motståndet i morgon – att begära för mycket.

Men sedan…

Rebecca Peterson är 23 år och har sina bästa år framför sig. Sju år äldre Johanna Larsson är inte bara stark i singel utan också tungt ankare i dubbel. Närmast bakom dem finns bland andra 20-åriga Mirjam Björklund och tre år äldre Cornelia Lister som ligger runt topp 100 i dubbel.

Ett starkt lag som den här veckan gått obesegrat genom gruppspelet i Polen där 2-1-triumfen mot Ukraina var mycket meriterande.

17-åriga Caijsa Hennemann ingår också i truppen och tillsammans med andra unga spelare bidrar hon till att bredden på återväxten i svensk damtennis ser bättre ut än på många år.

Även om man inte ska dra höga växlar på juniorresultat ger framgångar på juniornivå anledning till optimism, om än av det försiktigare slaget.

Utan att fördenskull förbise enstaka talanger i andra årskullar är det 03:orna om sticker ut. Där finns Klara Milicevic, Julia Löfqvist, Emma Shasteen och ytterligare ett par spelare med stor potential.

Förhoppningsvis kommer några av dem att under de närmaste åren utvecklas i en takt så att de kan slåss om platser i ett redan tidigare starkt lag. I bästa fall gäller det någon eller kanske till och med några av de unga talanger som finns i årskullarna som hamnat i skuggan av 03:orna.

Rysslands 13:e bäst rankade spelare har dragit det tunga lasset...

Men nu över till vad som står närmast på schemat för Fed Cup-laget. Play-off mot Ryssland – en motståndare Sverige ”borde” ha sluppit möta på den här nivån.

Naturligtvis är det ingen slump att ryskorna hamnat i division I men ändå ger det ingen rättvisande bild av rysk damtennis. Det gör däremot elfteplatsen på världsrankingen.

Ryssland tog 2008 sin fjärde och senaste Fed Cup-titel, har efter det varit uppe i tre finaler (senaste 2015) och åkte till den här säsongen ner i division I för första gången på 21 år.

14-rankade Daria Kasatkina och 32-rankade Anastasia Pavlyuchenkova är största namn i årets upplaga men har matchats sparsamt i gruppspelet där Natalia Vikhlyantseva vunnit båda sina singlar.

Rankad 109 har den 21-åriga ryskan tolv landsmaninnor framför sig på listan vilket visar på den fantastiska bredd Ryssland har på damsidan.

Sveriges kapten Mattias Arvidsson utesluter inte att Vikhlyansetva får förtroendet även mot Sverige.

”Hon är mycket bra inomhus och Kasatkina har ju inte inlett året jättestarkt”, säger Arvidsson.

Faktum är att 21-åringen från Togliatty hade 0-4 i matcher under 2019 då hon kom till Fed Cup där det i veckan blev seger mot 669-rankade Karen Barritza, i frånvaro av världstian Caroline Wozniacki Danmarks etta i Fed Cup.

Kasatkina var förra året i kvartsfinal i såväl Franska mästerskapet som Wimbledon, tog en WTA-titel och var i final i Indian Wells. Nog för att Kasatkina har mycket tid på sig att reparera årets svaga inledning men den ger ändå en känsla av att hon 2019 kan få den reaktion som drabbar många spelare då de året efter ett större genombrott har många poäng att försvara.

Spelar inte Kasatkina blir Pavlyuchenkova Rysslands etta. Hon coachades under en tid förra året av Joakim Nyström och tränade på Good to Great – där hon och Rebecca Peterson hittade varandras styrkor och svagheter.

I morgon kan de alltså ställas mot varandra. Peterson avstod spel i dagens avslutande gruppspelsmatch mot Bulgarien eftersom hon inte kände sig hundraprocentig i den fot där en skada hämmade henne under slutet av av 2018 och tvingade henne att skjuta på årets säsongspremiär.

Sverigeettan kom till Fed Cup efter två ITF-turneringar i USA och har under veckan spelat två singlar och två dubblar.

Vilan i dag räcker förhoppningsvis för att hon ska vara sitt bästa jag mot Ryssland.

Det lär krävas att både hon och Larsson är det för att laget ska skrälla mot de hårt favorittyngda motståndarna.

Eller som Mattias Arvidsson beskriver utgångsläget:

”Ryssland spelar med en ryggsäck på 100-150 kilo”.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 02 08

Arnesen

Jonas Arnesen, 64 år.
Två gånger utsedd till Sveriges främste tennisjournalist. Har följt svensk och internationell tennis i snart 40 år. Skrev 2005 tillsammans med världstvåan Magnus Norman och frilansjournalisten Patrik Cederlund boken Tennis off the record.