Steg i rätt riktning för Swedish Open

I går avslutades Swedish Open i Båstad.
Turneringen är viktig för svensk tennis.
I bästa fall skapas ekonomiska förutsättningar för den att växa.

Eftersom svensk damtennis sedan 2011 varit starkare än herrarna kan man förstås tycka att det skulle vara självklart med en WTA-turnering på hemmaplan.
Det tycker jag med – sett i ett sportsligt perspektiv.

Ja, ur den synvinkeln skulle det förstås vara två svenska WTA-turneringar. En i Båstad på sommaren och en inomhus på hösten, alltså motsvarande herrarnas Swedish Open och Stockholm Open.

Att det inte går att hitta starka sponsorer för att skapa en WTA-turnering i Sverige där det finns två ATP-turneringar är naturligtvis mycket beklagligt.

Allt bottnar i ett svalt intresse från näringslivet. Det är den så kallade marknaden som avgör vad som är värt att satsa på.
Så kommer det alltid att vara och vilka resultat som krävs från Rebecca Peterson & Co för att marknaden ska ”vakna” är jag inte mannen att svara på.
Nu är det som det är och hur trist det än kan låta är det bara att acceptera.

Årets Swedish Open blev ett steg i rätt riktning. Efter 2017 års upplaga gick WTA-turneringen i Båstad i graven. Ifjol avgjordes en liten ITF-turnering och i år har det handlat om en WTA 125 K vilket motsvarar en Challenger på ATP-touren.

Fem hemmaspelare fanns med i startfältet .Det är fler än vad som skulle ha fått plats om det handlat om en riktig WTA-turnering. Just att svenska framtidshopp ska få chansen att spela på en nivå som de sett till rankning inte hör hemma på är ett syfte med turneringen.

Det är mycket värdefullt för talangerna – Hör vad 18-åriga Caijsa Hennemann tycker

Läktarna runt den vackert belägna centercourten har varit välfyllda under veckan. Men så har det också varit fri entré. Några menar att det på något sätt skulle ha sänkt värdet på turneringen. Jag anser att arrangören gjort ett klokt drag. Det har varit bra stämning och en långt större publik än vad som annars skulle ha varit fallet.

Swedish Open har lockat åskådare som inte är hängivna tennisfans och därför inte skulle vara beredda att köpa en biljett – men som kanske fått upp ögonen för sporten.

Misaki Doi blev den stora segraren. Den 117-rankade japanskan tog singeltiteln efter 2-0 mot Danka Kovinic och spelade sedan hem dubbeln i par med Natalia Vikhlyantseva.

Nu ska turneringen utvärderas av arrangören och av sponsorerna.
Det är bara att hålla tummarna för en fortsättning.

Årets upplaga har lagt en bra grund att bygga vidare på.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 07 14

Arnesen

Jonas Arnesen, 64 år.
Två gånger utsedd till Sveriges främste tennisjournalist. Har följt svensk och internationell tennis i snart 40 år. Skrev 2005 tillsammans med världstvåan Magnus Norman och frilansjournalisten Patrik Cederlund boken Tennis off the record.