Stockholm dominerade stort i JSM – och så lite blandat påskgodis

Årets JSM blev en stor framgång för stockholmsklubbarna.
Tre av de fyra singeltitlarna hamnade i huvudstaden, den senaste i dag genom KLTK:s Klara Milicevic som var ohotad i 16-årsklassen.

På sina sex matcher tappade Klara bara 17 game, två av dem i dagens final mot Alice Widell från Helsingborgs TK.

I går tog KLTK:s Leo Borg i suverän stil titeln i pojkarnas 16-årsklass och i förra veckan segrade Lidingö TK:s Albert Saar i 14-årsklassen. Finalmotståndare var Salks Noa Forste Dinell och i semifinal hittade vi hans klubbkamrat Rafael Ymer samt KLTK:s Sebastian Eriksson.

Lägg därtill:
att June Björk från Trollbäckens TK var i final i flickor 14 och att Smedslätten TK:s Lisen Rinman var i semi i klassen.
att Åkersberga TK:s Isac Strömberg och Danderyd TK:s Michael Minasyan var i semi i pojkar 16.

För ordningens skull ska kanske påpekas att Klara Milicevic inte är bördig från Stockholm och att Tabergsdalens TK har en stor del i hennes framgångar. Men sedan några år har hon sin bas på KLTK:s akademi.

Exempel på spelare från klubbar utanför Stockholm men som tränar där:
Påvelunds TBK:s Måns Dahlberg som var i final i pojkar 16 och som ingår i GTG:s Team Bactiguard.
Lerum TK:s Emma Shasteen som var i semi i flickor 16 och tränar på KLTK:s akademi.

*
Ett JSM visar vilka spelare som är bäst i respektive åldersklass och segrarna har självklart svarat för starka prestationer. Däremot säger framgångarna inte ett dyft om spelarnas internationella konkurrenskraft. Den får vi besked om enbart när svenskarna ställs mot utländskt motstånd. Självklart förstås men ändå värt att påpeka så att JSM-segrarnas bedrifter inte överskattas.

*
Det värmer verkligen att Rafael Ymer gick till semi i JSM. Han är en skön, pratglad och sprallig kille som nu visar att han inte ”bara” är lillebror till Sveriges två främsta spelare på herrsidan utan att han själv har stor talang.

*
Det blev alltså ingen tolfte Monte Carlo-titel för Rafael Nadal i år.
”Jag gjorde min sämsta grusmatch på 14 år och mötte en bra spelare”, sa spanjoren efter semifinalförlusten mot Fabio Fognini.

*
Fognini ja. I sina bästa stunder är han en av tenniscirkusens allra mest sevärda spelare. Fyllda 31 år tog han sin första Master-titel och på dagens färska rankning ligger han tolva – bästa placeringen i karriären. Även om den hetlevrade italienaren under de senaste säsongerna bättre än tidigare tagit tillvara på sin enorma talang är han fortfarande oberäknelig. Ingen blir väl förvånad om Fognini faller bort tidigt i veckans 500-turnering i Barcelona.

*
Sverigettan Rebeecca Peterson tappade bara nio poäng i skiljeset då hon i dag besegrade Pemra Ozgen med 6-1, 2-6, 6-0 i WTA-turneringen i Istanbul.
Närmast väntar en spanjorska, Laura Arruabarrena eller förstaseedade Carla Suarez Navarro.

*
Lider verkligen med Sverigetvåan Johanna Larsson som har det så motigt i singel.
Hennes hittills enda seger i år var i Australian Opens första omgång. Efter det åtta raka förluster.
Den senaste i dag mot Margarita Gasparyan i Istanbul. Larsson stormade fram till 5-0 i första set men förlorade ändå det i tiebreak. Efter att ha tagit andra set med 6-4 föll Johanna efter drygt tre timmars spel i skilje med 6-3. Hon är 92:a på dagens rankning och det krävs storverk om Larsson ska undvika att hamna utanför topp-100 för första gången sedan augusti 2014.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 04 22