Stora vita fläckar på tenniskartan – Upsala TK Elitseriens nordligaste lag

På söndag kan SM-guldet hamna så långt norrut som det överhuvudtaget är möjligt i årets Elitserie.
Nämligen i Uppsala…
Allt ovanför är vita fläckar på Elitseriekartan.
Inte bara där förresten. Till och med i de två norra division I-serierna är den ”nordliga” representationen mycket klen.

Jag påstår absolut inte att en plats i någon av de två högsta divisionerna är ett bevis för att den egna verksamheten är bättre än i klubbar som lyser med sin frånvaro i Elitserien eller division I.

Det finns klubbar som köper in utländska spelare och i själva verket kanske inte alls har någon elitverksamhet att tala om. Samtidigt är det ingen hemlighet att majoriteten av de sju regionerna inte alls fungerar på sättet som det var tänkt då regionaliseringen infördes 2008.

Därför vill Svenska tennisförbundet nu riva upp regionaliseringen. Tennis Stockholm – tillsammans med Tennis Syd i särklass bäst fungerande region – är stark motståndare.
Det finns framöver anledning att återkomma i det ärendet.
Klart är i alla fall att svensk tennis med eller utan nuvarande modell måste kraftsamla för att blåsa liv i tennisen på fler ställen än där det nu sjuder av aktivitet.
Men här och nu lämnar jag den frågan.

Fair Plays lagledare Robin Borg kan ha ett ess i rockärmen till söndagens final.

2014 års mästare Upsala TK har i kraft av seriesegrare favör av hemmaplan i morgondagens SM-final mot Fair Play. Malmö-laget vann hemma med 6-0 i det inbördes mötet i grundseriens andra omgång och gäller som favorit.

Dansken Frederik Nielsen kom in som förstärkning redan i sista matchen i serien. I lagledaren Robin Borgs trupp finns spelare som inte var med i någon av de sju matcherna i grundserien men som eventuellt kan dyka upp i finalen. Hemmalaget har på papperet inte samma reservkapital.

Fair Play har tagit guld I sex av Elitseriens sju senaste upplagor och det är alltså bara Upsala TK som under den perioden ”snuvat” skåningarna på slutsegern.
Upsala TK är tillsammans med Upsala Studenters IF också nordligaste klubb som skrivit in sig i segerrullorna sedan Elitseriestarten 1991.

Jämfört med i damernas Elitserie finns bland herrarna ändå en stor geografisk spridning av SM-guld: GLTK (8), Fair Play (7), Växjö (3), KLTK (2), Salk (2) samt Upsala Studenters IF, Sandareds TK, Lidköping TK, Ullevi TK och Upsala TK med var sitt.
Alltså: Göteborg, Malmö, Växjö, Stockholm, Uppsala, Borås och Lidköping.

Skåne och Stockholm har delat på 28 SM-guld.

Bara fyra städer finns representerade bland damsegrarna vilka alla kommer från Skåne eller Stockholm.
Förra helgen säkrade Sverigetvåan Johanna Larsson och hennes lagkamrater i Helsingborgs TK klubbens sjunde SM-guld.
Det innebar också Skånes 14:e guld. Fair Play har fem och Malmö-Bellevue och Landskrona var sitt.

Övriga 14 SM-guld har tagits av Stockholmslag: Salk (7), KLTK (4) och TSK Malmen (3).
Alltså: Fyra städer har dominerat totalt. Bara sju klubbar finns i segerrullorna. Upsala TK var nordligaste lag i årets serie och tog tredjeplatsen.

Över till damernas division I Norra.
Här hittar vi ett (1) lag norr om Uppsala, nämligen Kramfors Tennis som ligger trea från slutet. Ångermanländskorna har spelat klart serien och riskerar att åka ur eftersom de två sista lagen – Jönköping och Upsala Studenters If – har två matcher kvar. Hälften av lagen är från Stockholm och med två omgångar kvar har Näsbyparks TK greppet om platsen i nästa års Elitserie.

Herrarnas division I Norra.
Norrbotten och Dalarna är representerat genom Piteå TK respektive Falu TK som också är enda klubbar norr om Stockholm. Med helgens två omgångar kvar är båda lagen på nedflyttningsplats med noll poäng.
Fem av de åtta lagen kommer från Stockholm, bland annat då KLTK och Lidingö TK som har full pott och som möts i dag. En seger i seriefinalen skulle betyda ena benet i 2019 års Elitserie.

Även om det inte beskriver läget för elittennisen i norr kommer här för ordningens skull slutställning respektive läget i Division I Södra.
Damer: GLTK överlägsen seriesegrare. Vann sex av matcherna med 4-0 och en med 4-1.
Herrar: Inför helgens två avslutande omgångar leder Växjö TS serien med fyra poäng före tvåan Båstad Tennissällskap.

Skrivet av: Redaktionen - 2018 12 08

Arnesen

Jonas Arnesen, 64 år.
Två gånger utsedd till Sveriges främste tennisjournalist. Har följt svensk och internationell tennis i snart 40 år. Skrev 2005 tillsammans med världstvåan Magnus Norman och frilansjournalisten Patrik Cederlund boken Tennis off the record.