Största proffstouren nu i Sverige

604 turneringar i 73 länder – så ser den proffstour ut som under de två kommande veckorna avgörs i bland annat Sverige. Det handlar om ITF-touren för herrar och det är där flertalet proffs har sin vardag.

Den skiljer sig på i stort sett samtliga plan – sporten är egentligen enda gemensamma nämnare – från den Federer, Nadal och de andra fixstjärnorna lever i.

Namnet Future antyder att det är i ITF-turneringarna vi hittar spelarna som i framtiden ska slå sig in på ATP-touren. För ett fåtal blir ITF-touren ett kort mellanspel efter junioråren, sedan tar de steget till Challengers och vidare till ATP-turneringarna.

Vägen dit är lång och en överväldigande majoritet avslutar sina karriärer utan att ha nått längre än till ITF-touren. Det innebär att vi på Futures hittar en mix av unga talanger som drömmer om att nå världstoppen och äldre spelare som kanske inte slutat drömma men samtidigt ser realistiskt på saken.

De två mest långväga gästerna i nästa veckas Catella Open i Danderyd är Pak Long Yeung (till vänster på bilden) och Hong Kit Wong från Hongkong.

Ja, Yeung spelar faktiskt redan på lördagen. Han kvalar nämligen och är en av bara fyra utländska kvalspelare bland de 32 namnen. Några är med mest för att se och lära medan andra har större förhoppningar om att kunna slå sig in i huvudturneringen.

Wong, 20 år, är i Sverige för första gången medan hans tre år äldre landsman spelade här redan som ung junior.
– Det är elva år sedan men jag minns inte vad tävlingen hette, säger Yeung.

Efter nästa veckas turnering spelar han och Wong i Falun där årets femte och sista svenska Future avgörs. Båda dessa turneringar har 25 000 dollar i prispengar medan årets tre första i Karlskrona, Kalmar och Lund hade vardera 15 000 dollar.

Inte mindre än 310 Futures spelas i Europa medan Afrika har näst flest vilket kanske överraskar en del. Men förklaringen till de 103 Futures som avgörs i Afrika är i huvudsak att hotellkomplex i Tunisien (46 Futures) och Egypten (31) står bakom flertalet turneringar där.
549 Futures spelas utomhus och 55 inomhus.

Skrivet av: Redaktionen - 2018 09 22