Ström skrev historia i Falun

De äldre och långt mer rutinerade och meriterade spelarna i Falu Future får ursäkta:
17-årige Gustaf Ström var dagens huvudrollsinnehavare. En lyckligare sådan är svårt att tänka sig.

Då Ström mötte ett år äldre kvalspelaren Nikolaj Slavic stod nämligen inte ”bara” en plats i andra omgången på spel. I potten låg också en första ATP-poäng.

Gustaf blev först av dem att nå denna stora och eftertraktade milstolpe. 6-4, 6-4 i en match som svängde precis så mycket som ofta sker då två jämna juniorer möts och det finns mycket prestige med i bilden.

Han hade 2-0 i första set, tappade sedan fyra raka game för att därefter ta fyra raka. I andra hamnade han i 1-3-underläge.

Den yngste av de tolv svenskarna i startfältet visade rakt igenom så mycket energi att man undrade om batteriet verkligen skulle räcka distansen ut. Han snackade med sig själv- och ibland med andra – och visade en härlig attityd. Det gjorde även Slavic men på ett annat sätt. Han fajtades men höll känslorna inombords.

Direkt efter matchen träffade jag den lycklige segraren för en videointervju – du hittar den här på hemsidan – där han berättar om känslan att ta en första ATP-poäng. Och så får vi veta hur det känns att vara som en duracellkanin i ordets positiva bemärkelse.

Ström är ett av fyra kvarvarande hemmahopp i andra omgången där han ställs mot tredjeseedade tjecken David Poljak.

Hela svenskkvartetten återfinns på undre halvan och det blir garanterat en hemmaspelare i kvartsfinal. På onsdagen möts nämligen Linus Frost och förra veckans Catella Open-segrare Markus Eriksson.

Femteseedade Eriksson hade 6-1, 5-3 och 40-15 mot Jesper Klöv Nilsson då spelet plötsligt gick i baklås. Men den rutinerade göteborgaren ställdes ändå inte riktigt mot väggen av Klöv Nilsson som darrade då han skulle hålla serven för att tvinga fram ett tiebreak. Två grova forehandmissar avslutade då Eriksson bröt till 7-5.

Jonathan Mridha möter italienaren Liam Caruana som efter drygt två timmars spel slog ut andraseedade tjecken Patrik Rikl.

Skrivet av: Redaktionen - 2018 10 02