Svensk ATP-turnering på gräs – nästa år kan det vara verklighet

Sverige kan nästa år få en tredje ATP-turnering och den första på gräs.
I dagarna har en 101 sidor lång ansökan skickats in till tourdrivande spelarorganisationen ATP.
Lämnar den klartecken slås portarna till Svaneholm Open upp veckan före 2020 års Wimbledon.
Turneringsdirektör: sjufaldige Grand Slam-segraren Mats Wilander – som redan i sommar blir dragplåster tillsammans med bland andra John McEnroe.

Nyheten om den svenska ansökan presenteras just nu på en presskonferens i Stockholm. Initiativtagaren Mårten Hedlund och hans kollegor på 3RS Holding AB har inte lämnat något åt slumpen i strävan att bjuda den svenska tennispubliken på grästennis av högsta klass.

Till exempel är Wimbledons mångårige banchef Neil Stubley involverad i det lika viktiga som svåra arbetet med anläggningen av de sex gräsbanorna. Målet är att dessa ska hålla samma standard som banorna på vad många anser är världens finaste turnering.

Hur kommer det sig då att Sverige kan få ytterligare en ATP-turnering i en spelkalender som redan är späckad från januari till november?

Anledningen är att turneringen i Antalya blivit en så stor missräkning att arrangören inte såg något alternativ till att sälja licensen. Sommarens upplaga av Turkish Airlines Open blir den tredje och sista på den turkiska semesterorten.

Då entreprenören Mårten Hedlund fick vetskap om saken hade han redan planer på att göra en stor satsning i svensk tennis. Möjligheten att få en svensk ATP-turnering på gräs lockade honom direkt.

Svaneholm Open ansöker om ett treårsavtal som 250-turnering med 524 340 Euro i prispengar. På anläggningen ska det byggas en centercourt med plats för drygt 3 600 åskådare medan de två övriga matchbanorna rymmer vardera 300 åskådare.

Svaneholms slott ligger i Skurups kommun och tack vare närheten till Malmö och Köpenhamn ser Hedlund & Co ett stort publikunderlag.

Svaneholm Open skulle bli en av ATP-tourens åtta grästurneringar.
Grässäsongen inleds veckan efter Franska mästerskapet med turneringar i Rosmalen och Stuttgart. Fram till 2015 var det bara två veckor mellan Franska mästerskapet och Wimbledon.

När ATP beslutade att lägga in ytterligare en veckas grässpel bytte arrangören i Tyskland från grus till gräs. Tyskarna fick inte bara Wimbledons hjälp att anlägga gräsbanor utan också ekonomiskt stöd för att göra det.

Under grässäsongens andra veckas spelas turneringen i Queens och Halle medan Wimbledongenrepet sker i Eastbourne och Antalya.

Veckan efter årets tredje Grand Slam-turnering spelas en grästurnering i Newport. Den ligger samma vecka som Swedish Open i Båstad och båda arrangörerna har svårt att locka några av tourens största namn.

Dels på grund av att turneringarna avgörs direkt efter Wimbledon men också därför att flertalet av de mest namnkunniga spelarna avslutat sina grus- och grässäsonger för att förbereda sig inför den amerikanska hardcourtsäsongen.

Oavsett om Svaneholm Open blir verklighet på ATP-touren 2020 eller inte kommer det att spelas en internationell grästurnering på anläggningen redan i sommar.

Mats Wilander, trefaldige Wimbledon-segraren John McEnroe, 1987 års Wimbledon-segrare Pat Cash och fransmannen Henri Leconte är fyra av stjärnorna i Champions Tour-turneringen som avgörs 26-29 juni.

Då Champions Tour startade 1997 var Björn Borg och McEnroe de i särklass största namnen. Så skulle det ha varit även i dag om inte Borg inte lyst med sin frånvaro. Det har han gjort i många år och sedan dess är McEnroe dragplåstret framför andra.

Turneringen vid Svaneholms slott kommer att skilja sig från de övriga fem (USA, Belgien Skottland, Spanien, Storbritannien) som ingår på Champions Tour.

Istället för en individuell tävling blir det en nationsturnering med Sverige, USA, Australien och Frankrike. Vilka spelare Wilander, McEnroe, Cash och Leconte får vid sin sida är ännu inte spikat.

Fotnot: Sedan tidigare finns ATP-turneringarna Swedish Open i Båstad och Stockholm Open.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 02 26