Svenske tourkungen regerar den här veckan även på ITF-touren

Falu Future firar 15 år.
Extra festligt är det för Christian Samuelsson som i årets sista svenska Future nått karriärens största framgång.

I dag säkrade han en semifinalplats genom 6-4, 6-4 mot Mike Veldheer.

Redan då han i första omgången slog ut kvalspelaren Carl Gustafsson hade Samuelsson svarat för sin bästa insats i Sveriges äldsta Future.

Då gör han nu ändå sin sjätte start där.
-Ja, det har väl inte gått så bra för mig tidigare, säger han med ett skratt och fortsätter:

-Att jag nyligen var här och spelade vintertouren tror jag har betytt väldigt mycket den här veckan. Jag fick spela många matcher på underlaget och det kändes bättre och bättre.

Det är just på den svenska vinter- och sommartouren den nu 23-årige GLTK-spelaren mest låtit höra tala om sig.
Han tog titeln i Falun även i våras och hade 61 (!) raka segrar från januari 2018 till juni i år.

Christian led inte av att ITF vid årsskiftet gjorde om touren på ett sätt som under ett antal månader omöjliggjorde för många spelare att ställa upp i Futures.

-Jag tror det hjälpte mig att fortsätta spela på hemmaplan. Där har jag fått fler matcher och haft bättre träningsmöjligheter än vad det förmodligen skulle ha blivit på ITF-touren.
-Jag tror mycket på att spela många matcher och att utvecklas på så sätt.

Många spelare hävdar att självförtroendet stärks lika mycket av segrar på lägre som på högre nivåer och Christian håller med.

-Man tar med sig något positivt varenda gång man vinner.

Också förluster i täta matcher kan sitta kvar i huvudet. Just det har Samuelsson upplevt den här veckan då han ska knyta till.
– Både i går och i dag blev jag lite tajt när matcherna ska avgöras.

I kvartsfinalen hade han fyra breakbollar mot sig. Två då han servade för första set och två då han servade för matchen.
-Jag har åkt på några tuffa förluster och det har väl satt sig lite i huvudet, säger han.

Att han några i utsatta lägen spelade serve/volley även på andraserven kan förstås tolkas som kyligt men Christian säger:
– Det är lättare för mig att gå för det än att riskera att bli för passiv. Jag är ju offensiv och det är bättre att hålla sig till planen.

Att Samuelsson räddade de fyra breakbollarna innebär förhoppningsvis att de där tidigare tuffa förlusterna inte längre kommer att spöka i hans huvud i jämna matcher.

I fredagens semifinal väntar Martins Podzus som förra veckan var i semi i Catella Open där han i fjolårets premiärupplaga besegrade Samuelsson i deras hittills enda möte.

Podzus slog i dagens kvart ut Solna TK:s nyförvärv Karl Friberg som såväl sett till spel som till kampmoral svarade för en bra insats.

Även Fair Play TK:s Filip Bergevi föll i kvarten. Det var för övrigt just Bergevi som i somras bröt Christian Samuelssons fantastiska svit på den svenska touren.

Det skedde i Åhus där båda fått sin tennisfostran.

Sedan fyra år spelar Samuelsson för GLTK.
-Jag trivs fantastiskt bra i klubben och får bra stöd på många olika sätt. Det jag ska ge tillbaka är spel i Elitserien och att vara där så mycket som möjligt, säger han.

Foto: Mattias Pennonen.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 10 03