Svenskornas sista chans att ta en singeltitel på hemmaplan 2018

Veckans Stockholm Ladies är årets sjätte och sista ITF-turnering i Sverige.
De svenska spelarnas resultat på de fem första är okej men ändå inte av det mer imponerande slaget:
En final och två semifinaler samt fyra spelare som nått minst kvarten.

Detta facit ska ses mot bakgrund är att tre av dem fem avverkade turneringarna varit på 15 000-dollarnivå vilken är den lägsta på ITF-touren.
Startfälten har dominerats av hemmaspelare som gått in på rankning, via kval eller tack vare wild card.

Naturligtvis finns det ett antal spelare som varit med för att se och lära men där finns också exempel på spelare som ”borde” ha passerat se-och-lära-stadiet och som det fanns anledning att förvänta sig mer av – givet att de fortfarande ska räknas in i gruppen framtidshopp.

Mirjam Björklund har varit det stora glädjeämnet, hon var inte bara i final i 15 000-dollarturneringen i Göteborg utan gick också till semi i den nya 25 000-dollar-turneringen i Båstad. Efter det har Björklund gjort starka resultat på den högre nivån och hon valde bort de två avslutande 15 000-dollar-turneringarna i Sverige (förra veckans Djursholm Ladies och nu pågående Stockholm Ladies).

Så här ser svenskornas hemmafacit ut så här långt:

•Karlskrona (15 000): 15 svenskor i startfältet. Björklund och Molly Helgesson gick till kvartsfinal.

•Göteborg (15 000): 14 svenskor. Björklund i final och också enda svenska i kvarten.

•Ystad (25 000): 6 svenskor. Caijsa Hennemann enda hemmaspelare i andra omgången. Att ingen av de 17 kvalande hemmaspelarna tog sig in i huvudturneringen understryker att konkurrensen på den här nivån fortfarande är för hård för i stort sett samtliga svenskor på ITF-touren.

•Båstad (25 000). 5 svenskor. Ingen regel utan undantag. Mirjam Björklund gladde med sin semifinal men var också enda hemmaspelare som överlevde första omgången.

•Djursholm (15 000): 10 svenskor.Lisa Saar överraskade med att gå till semi och besegrade Melis Yazar i kvarten.

Tolv hemmaspelare finns i startfältet i Stockholm Ladies i Näsbypark och störst hopp står förstås till förstaseedade Jacqueline Cabaj Awad, 22 år, som i dag hade en komfortabel resa till andra omgången. 6-1, 6-2 mot kvalspelaren Mariella Minetti från Finland. På torsdagen väntar 16-åriga Maria Petrovic.

Hälften av svenskorna är framme i andra omgången och den på papperet största skrällen svarade Alexandra Viktorovitch för då hon slog ut Bojana Marinkovic med 6-0, 6-3. Det syntes tydligt att något fattades den tredjeseedade serbiskan som var kraftlös och svarade för grova missar av typen vi sällan ser på denna nivå. Och mycket riktigt, det visade sig att Marinkovic var magsjuk. Hon kräktes före dubbelmatchen där förstaseedade Marinkovic/Cabaj Awad föll i raka set mot Maria Petrovic/Nelly Mezan.

Gårdagens största intresse knöts till det lite extra prestigefyllda mötet mellan 15-åringarna Julia Lövqvist och Klara Milicevic. Här fick vi mängder av prov på varför dessa två är stora framtidshopp. Även om det självklart finns oerhört stort utrymme kvar för fortsatt utveckling imponerar deras spelkvalité och minst lika mycket imponerade deras proffsiga attityd på banan.
Positivt kroppsspråk och inget gnäll över tveksamma domslut.
Kvalspelaren Lövqvist vann med 6-0, 6-7, 6-3. Starkt att ta skiljeset efter att i andra ha bränt två matchbollar.

Till skillnad från främst Milicevic men också vid en jämförelse med Lövqvist är ett år äldre Maria Petrovic inget stenansikte. Hon låter istället känslorna få stort spelutrymme men tyglar numera ändå det heta humöret så bra att det är en tillgång istället för en belastning. Dessutom finns det ett underhållningsvärde i spelare vars uppträdande påverkas av tveksamma domslut, egna grova missar eller annat som får känslorna att svalla.
”Att den bollen var ute skulle man kunna se från Kina”, sa Petrovic högt då hon ansåg sig bortdömd mot norskan Astrid Brune Olsen.
Petrovic vände 2-5 i andra set och vann med 6-2, 7-6.

Skrivet av: Redaktionen - 2018 10 31