Sverige borta från medaljstriden

Isac Strömberg kopplade grepp. Leo Borg storspelade.
Men det hjälpte inte.
Sverige förlorade med 1-2 mot tredjeseedade Frankrike i lag-EM för 16-åringar.

– Vi var oerhört nära att skaffa oss 2-0 efter singlarna. Det var en eller två bollar som avgjorde, säger coachen Rickard Billing.

Efter klar förlust i den avgörande dubbeln blir det placeringsmatcher stället för semifinal för svenskarna.
Så förstå att det var ett deppat blågult gäng som ikväll återvände till hotellet efter de dramatiska timmarna i arenan i Ronchin.

Billing både led och njöt på bänken.
– Självklart svider förlusten rejält och speciellt så här direkt efteråt då man är helt knäckt, säger han och fortsätter:
– Men förlusten får ändå inte helt överskugga det positiva. Det var två högkvalitativa singelmatcher där alla fyra spelarna hade stort mod och fajtades till sista bollen.

Svenske tvåan Isac Strömberg inledde landskampen mot Giovanni Mpetshi Perricard. I ledning 6-4, 4-4 hade Strömberg en handfull breakbollar och i skiljeset bröt han till 2-0.
Ändå: 4-6, 7-6, 6-4 till hemmafavoriten.
Efter genombrottet i tredje set kroknade svensken.
– Sett över hela matcher är han den bättre spelaren och Perricard räddades av sin serve.

Med franskt 1-0 hade Leo Borg stor press på sig mot franske ettan Sean Cuenin, ett år ung men rankad 21 en av de bäst rankade spelarna i det åtta nationer stora slutspelet.
Borg spelade sig fram till 6-2, 4-0.
– Leo var så laddad att man nästan ville bromsa honom. Från 2-1 var det rena överkörningen fram till 4-0 i andra.

Det imponerade förstås. Men ändå visade Borg kanske i ännu högre grad sin styrka då han efter att ha tappat till 4-4 tog de två avslutande gamen.

Oavsett vilken nivå man spelar tennis på kan en tappad stor ledning få det mesta att gå i baklås. Nu fick vi här istället ytterligare ett i raden av exempel på vilken stark matchspelare Leo Borg är.

Matchen visade också att han inte kände av magskadan som besvärat honom under säsongsinledningen.

– Leo servade oerhört bra. Nu är det bara att hoppas att det känns lika bra i magen i morgon då vi möter Bulgarien i placeringsmatch.

I den avgörande dubbeln var Sverige inte ens i närheten av att knipa en semifinalplats. Borg/Måns Dahlberg föll med 6-1, 6-2 mot Pericard/Joshua Dous Karpenschif.

En del spelare har inga problem att ladda om inför placeringsmatcher medan andra har svårt att tända till när det stora målet inte längre är möjligt att nå.

– Vi ska göra en snygg avslutning på detta lag-EM, säger Billing.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 02 15