Sverige har vänt 0-2 sex gånger – senast med tre av dagens spelare

Undret i Varberg, Bragden i Bratislava, Vändningen i Vancouver – kanske kan Elias Ymer & Co hämta kraft i den svenska Davis Cup-historiken.
Sverige har vänt 0-2 vid sex tillfällen – fler än något annat land.
Och tre av spelarna i dagens lag vet hur det känns.

Det krävs en ny 0-2-vändning i helgens bortamatch mot Colombia för att Sverige ska bli ett av 18 lag i finalspelet i Madrid i november.

Elias och Mikael Ymer lyckades inte alls bemästra de för dem ovanliga förhållandena på hög höjd utan var chanslösa i fredagens singlar.
Båda spelade i alla fall upp sig efter mycket svaga inledningar. Det inger ett visst hopp om att de till lördagens avslutande singlar ska ha lyft sig en klass.

Om nu matchen lever då. För det krävs att Robert Lindstedt/Markus Eriksson överraskar mot Juan Sebastian Cabal/Robert Farah som är ett av världens bästa dubbelpar.
Dubbeln var på förhand enda match där ett av lagen gällde som klar favorit. Det i kombination med Santiago Giraldos och Daniel Elahi Galans komfortabla segrar på fredagen kan invagga hemmalaget i en falsk trygghet.

Förutom att en svensk dubbelseger är nödvändig för att hålla matchen vid liv känns det som om den skulle kunna ge en psykologisk effekt som vänder matchen i svensk favör. Kanske visar det sig vara ett mycket blågult sätt att se på saken.

Tre av spelarna i laget har varit med om att vända 0-2. Lindstedt, Eriksson och Elias Ymer spelade ödeskvalet mot Danmark 2013. I par med Johan Brunström vann Lindstedt dubbeln, Eriksson kvitterade till 2-2 och 17-årige och 801-rankade Ymer avgjorde.

Motståndet i Bogota är av högre klass och förhållandena med hög höjd är svårare men trions erfarenhet av en 0-2-vändning ska absolut inte underskattas.

Första gången Sverige vände 0-2 var 1946 mot Jugoslavien i Varberg.
Därefter:
•Kanada i Vancouver 1992.
•USA i semifinal i Göteborg 1994.
•Danmark i Köpenhamn 1995.
•Slovakien i Bratislava 1998.
•Danmark i Helsingborg 2013.

Med Elias och Mikael Ymer tillbaka i laget (de valde att inte spela fjolårets match mot Schweiz) var de fyra singlarna mot Colombia på förhand mycket öppna.
Bröderna är bättre rankade än sina motståndare och skulle ha gällt som favoriter om matchen inte spelats på hög höjd.

Svenska laget kom tidigt i veckan till Bogota och rapporterna från träningarna har berättat att spelarna efterhand anpassat sig allt bättre till förhållandena på 2 600 meters höjd.

Men fredagens singlar visade att Ymers ännu inte anpassat sig. Elias föll med 6-2, 6-4 mot 251-rankade Giraldo som i första set bröt tre av svenskens fyra servegame. Elias hade mycket svårt att kontrollera bollen och radade upp oprovocerade misstag. I andra set spelade Elias stadigare. Han hade en breakboll vid 4-4 då Giraldo tycktes lite tyngd av stundens allvar.

Mikael Ymer föll med 6-1, 6-2 mot 228-rankade Galan som angav tonen med tre ess i sitt första servegame.
Efter att ha tappat sitt första servegame i andra set fick Ymer i sidbytet behandling för en armskada. Han spelade upp sig något och med tanke på hur många gånger Ymer lyckats vända stora underlägen tändes ett litet hopp då han skaffade sig två breakbollar till 1-1.
Men nej, efter det lyckades han inte oroa Galan.

Förhoppningsvis är Mikaels problem med armen inte värre än att han kan spela om Sverige lyckas få till en femte och avgörande match.

En dubbelseger för Lindstedt/Eriksson skulle blåsa liv i matchen och i bästa fall också bli den vitamininjektion som ger bröderna Ymer energi att höja sig.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 02 02