Sverige starkare än i gruppspelet – slår ändå ur underläge i lag-EM

Sverige slår ur underläge i Lag-EM:s slutspel för 16-åringar.
Där väntar tredjeseedade värdnationen Frankrike.
– Oerhört tufft och kul. Vi tänker att svenskt stål krigar ner de franska nerverna, säger coachen Rickard Billing.

Den blågula spelartrion är starkare än den som för några veckor sedan tog sig till slutspelet.
Namnen är desamma som knep andraplatsen i gruppspelet i Kazan: Leo Borg, KLTK, Isac Strömberg Åkersberga TK och Måns Dahlberg, Påvelunds TBK.

Skillnaden mot då är att Borg är återställd efter magskadan som besvärat honom under inledningen på säsongen och att Strömberg är frisk.
På grund av magsjuka inskränkte sig Strömbergs deltagande i gruppspelet till två dubblar. Nu talar allt för att han och Borg tar hand om singlarna.

De spelade ett år unga lag-EM för 16-åringar förra året då Sverige – där Adam Heinonen, Växjö TS var tredje spelare – kom trea i gruppspelet och alltså inte tog sig vidare.
– Båda har stor internationell erfarenhet. Leo gör sitt femte lag-EM och Isac sitt fjärde. Det gör att de känner spelarna och är hemtama i den här miljön. Måns gör sitt första lag-EM men också han spelar mycket internationellt, säger Billing.

I årets gruppspel kom Sverige tvåa efter Ryssland som i kraft av gruppsegrare är seedat i det åtta nationer stora slutspelet. Tjeckien, Serbien och Frankrike är övriga seedade nationer och tjeckerna och serberna har sett till spelarnas rankning klart starkaste uppställningar.

Hemmalaget coachas av exproffset Paul-Henri Mathieu och ett år unge Sean Cuenin är Frankrikes bäst rankade spelare. Han är 21:a på listan, Giovanni Mpetshi Perricard ligger 45 och Joshua Dous Karpenschif är 345.

Att jämföras med 78 för Borg, 86 för Strömberg och 114 för Dahlberg.
Den svenska trion slår alltså ur underläge men har definitivt kapacitet att skrälla.
– Banorna är mycket snabba så vi måste vara på hugget direkt och serva och returnera på topp, säger Billing.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 02 14