Svitolinas titel visar toppens bredd men damtennisen behöver Serena

Hon har inte passerat kvartsfinal i Grand Slam och inte varit i final i någon av WTA-tourens fyra största turneringar.
Därför nämndes knappt Elina Svitolina i förhandssnacket inför veckans WTA-slutspel i Singapore.
I dag tog den 24-åriga ukrainskan titeln efter 3-6, 6-2, 6-2 i finalen mot Sloane Stephens.

I avsaknad av ryggskadade världsettan Simona Halep och utan Serena Williams bland de åtta kvalificerade spelarna kändes slutspelet visserligen öppet men där fanns ändå långt mer meriterade spelare än Svitolina.

Till skillnad från flera av de sju konkurrenterna har hon inte heller visat stark form under andra halvan av säsongen. Efter att i Rom i maj ha spelat hem sin tredje titel för året – och den tolfte i karriären- har Svitolina faktiskt inte varit uppe i en enda final.

Men i Singapore lossnade allt för världssjuan som gick obesegrad genom slutspelet där hon efter inledande 2-0 mot Petra Kvitova var starkast i skiljeset mot i tur och ordning Karolina Pliskova, titelförsvarande Carolina Wozniacki, Kiki Bertens och Sloane Stephens.

Några månader efter fjolårets slutspelsseger tog Wozniacki i Australian Open sin första Grand Slam-titel och säkert kommer även Svitolina att få ett lyft genom segern i Singapore. Samtidigt kommer hon nästa år att spela med ett betydligt större förväntningstryck på sig och det återstår att se hur Svitolina hanterar den situationen i de största turneringarna.

Till skillnad från Wozniacki – som hade varit världsetta och spelat två Grand Slam-finaler (US Open 2009 och -14) har Svitolina fortfarande mycket kvar att bevisa i de fyra Grand Slam-turneringarna.
Vad som talar för att ukrainskan är att hon utvecklats stadigt under de senaste åren och inte slagit igenom ”över en natt”.

För fem år sedan gick hon in på topp-50, året efter på topp-30 och därefter följde två säsonger på topp-20 innan hon förra året slog sig in bland de tio främsta namnen. Finalfacit på 13-2 visar att Svitolina inte drabbas av finalfrossa vilket underströks av hennes insats i dag.

Precis som förra säsongen fick vi under denna se fyra olika Grand Slam-segrare: Wozniacki (Australian Open), Simona Halep (Öppna Franska), Angelique Kerber (Wimbledon) och Naomi Osaka (US Open).
Att samtliga utom Kerber är förstagångssegrare i Grand Slam vittnar om en stark bredd på toppen. Det är på ett sätt en styrka för sporten men innebär också att även toppspelarna är relativt anonyma för den breda idrottspubliken.

Därför är Serena Williams viktig och förhoppningsvis har den 37-åriga amerikanskan motivation att jaga den 24:e Grand Slam-titel som hon var bara en seger ifrån i såväl Wimbledon som i US Open. För första gången sedan 2011 blev Williams utan Grand Slam-titel. Däremot tilldelas hon utmärkelsen ”Årets comeback”. Efter drygt ett års mammaledighet hade Williams till återkomsten i mars rasat till 491. Nu är hon 15.

Skrivet av: Redaktionen - 2018 10 28