Swedish Open lyfter med Larsson som i bästa fall får ett eget lyft där

Nästa veckas Swedish Open har klart med ett stort affischnamn.
Sverigetvåan Johanna Larsson blir dragplåster i Båstad.
Det lyfter turneringen och i bästa fall blir också Larsson en vinnare på kuppen.

Första halvan av hennes säsong har varit mycket svag – i singel. 5-15 i matchfacit och ras från 75 till 166 på rankningen är siffrorna som belyser den långa formsvackan.

Det är naturligtvis inte så att Larsson plötsligt tappat mycket av det kunnande som en gång förde upp henne till en 45:e plats. Snare är det förmodligen så att några förluster i början på säsongen fick det att gå i baklås för henne och att den negativa spiralen fortsatt.

Det drabbar någon gång i karriären i stort sett alla spelare. Nyckeln är ofta att under en tid gå ner i en lägre kategori turneringar. Spelaren får många matcher i kroppen och segrarna stärker ett i många fall mycket sargat självförtroende.

Förhoppningsvis kan Swedish Open bli vändpunkten för den snart 31-åriga norrländskan.
Kanske räcker det för henne att bara komma till Båstad för att få en positiv känsla i kropp och knopp.
Hon har varit i tre finaler i den svenska tennismetropolen där hon för fyra år sedan tog sin första WTA-titel.
Det var festligt, folkligt och fullsatt.

Årets turnering har inte samma höga status utan är en WTA 125 K vilket innebär ett betydligt mer anonymt och mindre starkt startfält. Det ska passa Larsson perfekt i en tid då hon själv inte är sitt bästa jag.
Att hon efter den korta grässäsongen är tillbaka på favoritunderlaget grus är också till hennes fördel.

Naturligtvis hade hon, dubbelpartnern Kirsten Flipkens och alla i svensk tennis önskat att duon gått långt i Wimbledon. I dubbel har Larsson övertygat stort i år. För bara några veckor sedan kom den 14:e dubbeltiteln då hon och Flipkens segrade på Mallorca.
Den tolfteseedade duons tidiga sorti i Wimbledon var förstås ett streck i räkningen.

Men inget ont som inte har något gott med sig.
Förlusten innebär att Larsson kan spela Swedish Open som såväl publikt som medialt lär märka ett större intresse, om än naturligtvis inte av samma mått som under åren då turneringen hade en högre status.

Kanske fråntar Larssons medverkan andra hemmaspelare en del press, främst då från heta Sverigetrean Mirjam Björklund. Övriga svenskor är med för att få erfarenhet men Björklund har gått så starkt i mindre ITF-turneringar att det finns en stor nyfikenhet på hur hon ska klara sig i dessa sammanhang.

Även om den 20-åriga stockholmskan är mentalt stark kan det säkert vara skönt för henne att inte längre framställas som det stora svenskhoppet i en turnering som hon sett till rankning inte är kvalificerad till.

Med sin rutin är Larsson bättre rustad att klara rollen som största hemmahopp. Med det inte sagt att hon behöver känna en betungande press.

I startfältet finns ett antal bättre rankade spelare och ja, oavsett hemmaplan och hennes fantastiska framgångar i Båstad går det inte att bortse från Johanna Larssons matchfacit under första halvan av säsongen.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 07 06

Arnesen

Jonas Arnesen, 64 år.
Två gånger utsedd till Sveriges främste tennisjournalist. Har följt svensk och internationell tennis i snart 40 år. Skrev 2005 tillsammans med världstvåan Magnus Norman och frilansjournalisten Patrik Cederlund boken Tennis off the record.