Tennis ratas från SM-veckan – ”Oroväckande för vår sport”

Tennis har plockats bort från programmet under årets SM-vecka i Malmö.
– Det är mycket oroväckande för vår sport som redan nu får ett ytterst blygsamt utrymme i media, säger Fair Play TK:s klubbchef Janne Immonen.

Tennis har funnits med på SM-veckan sedan 2015.
– När vi plötsligt inte platsar bland de drygt 40 sporter som finns med under SM-veckan kan man fråga sig hur tennisen överhuvudtaget ska få möjlighet att synas, säger Immonen.

Fair Play har dominerat lag-SM stort och tagit guld på såväl dam- som herrsidan fyra år i rad. När nu SM-veckan avgörs på hemmaplan fråntas klubben möjligheten att försvara fjolårets två guld.
– Ur ett egoistiskt perspektiv känns det väldigt märkligt. Men först och främst är det ett stort bekymmer för svensk tennis att inte få vara med i ett sådant här sammanhang, säger Immonen.

Ulf Nilsson, SVT:s projektledare för SM-veckan förklarar varför tennisen ratas i år:
– Vi kan inte ha med hur många sporter som helst och har bestämt oss för ett lite annorlunda koncept framöver då vi koncentrerar SM-veckan till ett fåtal arenor, säger Nilsson.

Arenor som rymmer flera idrotter har förtur.
– Tennisen kommer säkert tillbaka när SM-veckan avgörs i en stad där tennisanläggningen är integrerad med andra idrotter. Så är det inte på Fair Play.

Har ni sett på alternativ till den anläggningen?
– Ja, en på Bulltofta men den höll inte standarden för ett SM.

Nilsson betonar att beslutet att ta bort tennisen inte bottnar i annat än arenafrågan. Samtidigt säger han:
– Problemet för tennisen är att den inte är kvar på stormaktsnivå och att långtifrån de bästa är med på ett SM. Det blir också rätt långa matcher i den här spelformen och vi har mest bevakat tennisen i form av reportage.

– För oss har det varit väldigt värdefullt. Bara att tennisen får synas i tv är viktigt och Fair Play har under SM-veckan fått mer uppmärksamhet i media än då vi vunnit Elitserien, säger Immonen.

SM-veckan arrangeras av Riksidrottsförbundet (RF) i samarbete med de berörda specialidrottsförbunden och värdstaden. SVT sänder evenemanget vars syfte är att öka intresset för svensk idrott och att höja SM-tecknens status.

I stort sett samtliga de drygt 70 specialförbunden har ansökt om att få vara med under SM-veckan i Malmö 26 juni-2 juli.
– Det blir ungefär 40 idrotter i år. RF, Malmö stad och vi är med i urvalsprocessen, säger Nilsson.

Kustrodd, kanotpolo, radiostyrd bilsport, och discgolf finns bland de utvalda idrotterna.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 02 12