Tennis-Sverige sörjer Micke Stripple

Tennis-Sverige har sorg.
Det är med tungt hjärta vi framför den smärtsamma nyheten att Mikael Stripple har gått ur tiden.
Omgiven av sin familj somnade Mikael stilla in fredagen den 31 maj.
Mikael Stripple blev 61 år.

Våra tankar går i första hand till Mikaels familj som förlorat en kärleksfull och omtänksam make och pappa.
Svensk tennis har förlorat en stor ledare, en kär vän och en godhjärtad kollega.

Det är många tennisledare som fått långt mer uppmärksamhet än Mikael Stripple.
Det är ytterst få som kan mäta sig med honom vad gäller betydelsen de haft för vår sport.
Han verkade i det tysta och hade inget behov av att ta åt sig äran eller stå i rampljuset.
Micke gjorde gärna grovjobbet själv men överlät åt andra att skina.

Då han hösten 2018 fick sin cancerdiagnos var Micke mån om att ingen utanför den närmaste kretsen av vänner och kollegor skulle få kännedom om hans sjukdom.
Han ville inte ha medömkan.

Likadant då han på en träff berättade för sina kollegor och vänner på Good to Great att läkarna upptäckt att han drabbats av cancer i bukspottskörteln.
”Jag vill inte bli behandlad annorlunda bara för att jag fått en diagnos. Jag vill att ni kör på precis som vanligt och att vi har lika kul som vi brukar ha”.

Trots sjukdomen fortsatte Mikael in i det sista sitt arbete som VD för Good to Great. Då cellgiftsbehandlingarna tog så hårt att han inte kom ur sängen, ja, då skötte han jobbet därifrån.

Det ger en bra bild av Mikael Stripple. Han var kämpen som vägrade att ge upp och som aldrig ville belasta andra. Han var lagspelaren som alltid hade kollektivets bästa för ögonen.

Under åren har Stripple haft ett stort antal roller i svensk tennis där hans förtjänstfulla arbete inte nog kan uppskattas.
Som chefstränare i Trollbäckens TK var han med och fostrade bland andra Thomas Enqvist, Peter Carlsson, Lena Sandin, Conny Falk och fler med dem.

Då Enqvist tillsammans med coachen Joakim Nyström etablerade sig på ATP-touren var Stripple i runt sex år det svenska stjärnskottets hemmatränare.

Från 1997 och sex år framåt fanns Stripple vid sin adepts sida även på den kringflackande tenniscirkusen.
Det blev nio ATP-titlar, en final i Australian Open och en fjärdeplats på världsrankningen.

Att Mikael Stripple ändå förblev relativt anonym för de mer allmänt idrottsintresserade har bara en förklaring: Det var precis så han ville ha det.

Efter det avslutade samarbetet med Enqvist coachade Stripple under en period Joachim ”Pim-Pim” Johansson innan Svenska tennisförbundets dåvarande ordförande Jan Carlzon hörde av sig.
Förbundets elitverksamhet behövde stärkas och Stripple ansågs vara mannen som skulle göra det.

Det gjorde han.
Med sin stora kunskap och breda erfarenhet från såväl klubbverksamhet som tennis på högsta internationella nivå visste han vad som krävdes, inte bara för att fostra bra juniorer utan också vilka resurser som måste till för att hjälpa talangerna att förverkliga sina proffsdrömmar.

Mikael lämnade inget åt slumpen utan var ytterst noggrann och dokumenterade allt arbete som gjordes. Detta la grunden till en fin dialog med Sveriges Olympiska Kommitté (SOK). SOK-ledningen såg att svensk tennis hade tagit fram en strategi och kombinerat med SOK:s förtroende för Stripple ledde det bland annat till SOK-stöd för några av de spelare som i dag finns på touren.

Som huvudcoach i Sveriges tennistrupp i Peking-OS 2008 fick Stripple se Thomas Johansson/Simon Aspelin ta silver.

Tyvärr fick hans arbete med elitverksamheten inte alls de resultat som det på många sätt fanns förutsättningar för. Förbundets ekonomi inte bara omöjliggjorde stora sportsliga satsningar utan visade sig vara av slaget att det krävdes kraftiga åtstramningar.

Efter fem år lämnade Stripple sportchefsjobbet och vi får aldrig ett svar på frågan var svensk tennis skulle ha stått i dag om det bygge han påbörjat hade kunnat färdigställas.

Hur han tog det? Inget vet. Mikael Stripple beklagade sig inte och talade inte illa om andra.
Han bara gick vidare.

På sedvanligt gott humör tog han sig an nästa utmaning. Den fanns i Farsta TK där Stripple byggde upp en verksamhet som senare utvecklades av andra och resulterade i att klubben fått fram några av Sveriges mest lovande flickjuniorer.

2015 kom Mikael Stripple in som VD på Good to Great.
Initiativet till Sveriges första privata akademi hade tagits av exproffsen Magnus Norman, Nicklas Kulti och Mikael Tillström.

De gjorde till en början allt. Tennisen prioriterades naturligtvis men ekonomin måste skötas och marknadsföringen göras. De hade ett oräkneligt antal träffar med sponsorer, leverantörer och inte minst med politiker i hoppet om att någon kommun skulle vara villig att upplåta mark så att Good to Great fick en egen arena.

När Mikael Stripple klev in som VD infann sig ett tidigare saknat lugn i organisationen.
Exproffsen kunde ägna sig åt det som de är bäst på.
Stripple tog hand om allt det övriga, nåja, nästan i alla fall.

Han fungerade som bollplank i frågor som gällde den sportsliga verksamheten, han hade ekonomisk överblick och Mikaels omsorg om personalen är faktiskt svår att på ett rättvisande sätt beskriva i ord.

Mikael Stripple var projektledare för Catella Arena. Alla som följt hela processen kan skriva under på att den fantastiska arenan inte skulle ha funnits där utan Mickes oerhörda engagemang och outtröttliga arbete.

Catella Arena invigdes i april 2018 och förhoppningsvis kommer många unga talanger att där utvecklas till spelare som når WTA- eller ATP-touren.

Det känns fel och orättvist att Mikael Stripple inte får uppleva det. Men minnet av honom och hans gärning kommer för alltid att finnas där.

Trots att hans tid på Good to Great blev oerhört mycket kortare än vi hoppats och trott hann Micke åstadkomma mer än någon kunde ha önskat.

Vi och svensk tennis i stort har förlorat en enorm kraft. Men framför allt har vi förlorat en varm och underbar medmänniska med stor integritet.

Alla människor som går bort lämnar ett tomrum efter sig. Men det är få som lämnar efter sig ett så stort tomrum för så många som Mikael Stripple gör.

Hans vilja var att allt ska rulla på som vanligt då han är borta.
Just i denna sorgens och saknadens svåra stund är det svårt att se hur det ska vara möjligt.
Men det s-k-a gå.

Vi och övriga i svensk tennis kan inte hedra Mikael Stripple på ett bättre sätt än att göra vårt absolut bästa för att svensk tennis ska bli så bra som möjligt.

Det gjorde han -varje dag.
Tack Micke!

Vännerna och kollegorna på Good to Great

Skrivet av: Redaktionen - 2019 06 04