”Björn har en enorm pondus” – Thomas Enqvist hoppas att vi får se Borg i en roll även i svensk tennis

”Äh, det blir ytterligare en sådan där lattjo-lajban-turnering”.
Så sa kritikerna inför premiären av Laver Cup.
Tre år senare kan vi konstatera att turneringen är bland de häftigaste som hänt i tennisen på många år.

I dag avslutas årets upplaga. Lag Europa leder med 7-5 mot världslaget inför de fyra sista matcherna (varje seger ger tre poäng) men har drabbats av ett mycket svårt avbräck då världstvåan Rafael Nadal på grund av skada inte kan vara med i upplösningen.

Europa segrade i 2017 års premiär i Prag och ifjol i Boston – fram till beskedet att Nadal i dag sitter på bänken talade det mesta för ytterligare en seger för Federer & Co. Nu är det vidöppet.

Det ligger stor prestige i potten. Spelarna tar matcherna på största allvar. Laget går före jaget.

Här finns alla förutsättningar för att Laver Cup ska bli vad Ryder Cup är för golfen. Riktigt så är det ju ännu inte eftersom det saknas en lång tradition.

Det är likadant med nya Davis Cup som gjorts om till den grad att det bara är namnet som är kvar. Återstår att se om årets premiär i Madrid kommer i närheten av hur det i helgen ser ut i Geneve där det är festligt, folkligt och fullsatt.

Den största utmaningen för Laver Cup blir säkert när Federer och Nadal lägger av. Är deras efterträdare tillräckligt stora namn för att succén ska fortsätta?

Vi kan bara hoppas att så hinner bli fallet med bland andra Stefanos Ttsitsipas, Alexander Zverev, Denis Shapovalov och Daniil Medvedev för att nämna några av de hetaste namnen i den unga generationen.

De tre förstnämnda finns förresten med i årets upplaga.

Precis som de två tidigare åren är de gamla rivalerna Björn Borg och John McEnroe lagkaptener. Och då liksom nu är tidigare världsfyran Thomas Enqvist assisterande kapten i europalaget.

-Vi har en fantastisk stämning. Ingen är förmer än de andra och alla hjälper varandra. Jag tänkte att de kanske inte skulle vara riktigt så pigga på att delge tips och så men det är de verkligen, säger Enqvist.

Tänker ni i laguttagningen på att hitta spelare som ni vet går ihop och att någon som kanske är lite bättre men problematisk ställs utanför?

-Nej, det vill jag inte säga. En av de viktigaste uppgifterna för Björn och mig är att skapa en stark gruppkänsla. Och det går hur lätt som helst, killarna älskar att vara här, säger alltid lika sympatiske Enqvist som med 19 ATP-titlar är Sveriges fjärde segerrikaste spelare genom tiderna efter världsettorna Borg, Stefan Edberg och Mats Wilander.

Enqvist ger ett av många exempel på hur mycket turneringen betyder för dagens fixstjärnor.

-Nadal kom hit efter att i US Open ha tagit sin 19;e Grand Slam-titel. Men kan ju tänka att han kanske skulle vilja ta det lugnt några dagar. Men nej, han ville till och med träna extra 45 minuter en dag. Han är så dedikerad.

Tyvärr har spanjoren åkt på en skada. I dagens inledande dubbel får Roger Federer istället fjolårets Stockholm Open-segrare Stefanos Tsitsipas vid sin sida i mötet med Jack Sock/John Isner.

Med tanke på deras historia hade Nadal-Nick Kyrgios kunnat bli ett extra hett möte men nu ställs australiern istället mot österrikaren Dominic Thiem.

"Björn är en megastjärna överallt"

Rafael Nadal, Roger Federer, Stefanos Tsitsipas, Alexander Zverev, Dominic Thiem och Fabio Fognini utgör Europas lag som elvafaldige Grand Slam-segraren Björn Borg styr med stort lugn.

-Björn är superpassionerad och har enorm pondus. Det märks verkligen vilken stor respekt killarna har för honom. Jag menar då inte bara spelarna utan även McEnroe-bröderna (Johns bror Patrick är assisterade kapten, min anmärkning).

-Jag har under åren gjort en del uppvisningar med Björn runt om världen och han är en megastjärna överallt.

Till skillnad från McEnroe håller Borg en låg profil och blir på så sätt mer spännande än amerikanen.
McEnroe spelar på Champions Tour, är tv-kommentator och långt mer synlig än svensken.

Men det är inte liktydigt med att han har bättre koll på dagens tennis än Borg.
-Björn är otroligt insatt och inte bara vad gäller spelarna på den här nivån. Han kan alla svenska spelares resultat, också på juniornivå och då inte bara därför att Leo spelar, säger 1999 års Australian Open-finalist och fortsätter:

-Björn älskar den här sporten och det märks på så många olika sätt. Därför känns det så rätt att han leder det här laget.

Du har varit svensk Davis Cup-kapten, har ni pratat om att Björn en dag kanske kan bli det?

-Nej, det har vi inte gjort. Men varenda grej svensk tennis kan få med Björn på skulle vara otroligt värdefull. Det är synd att det inte är så. Allt från förbund och tävlingar, ja, oavsett vad skulle han kunna ha en viktig roll i svensk tennis.

Ilsken McEnroe lämnade banan - under en ProAm...

Rivaliteten mellan Borg och McEnroe utgör ett av de mest fascinerande kapitlen i tennishistorien.

Thomas Enqvist menar till och med att sporten kanske inte varit där den är i dag om de inte varit för de två så vitt skilda personligheterna.
-De gjorde tennisen cool. Även de som inte var så intresserade av själva spelet började kolla. Björn och John tog tennisen till Hollywood.

Iskalle Borg mot eldfängde McEnroe.

Amerikanen pendlar fortfarande mellan himmel och helvete i humöret, När han häromåret spelade Kings of tennis i Stockholm lämnade McEnroe i ilskan banan – under en ProAm med några av turneringens tyngsta sponsorer.,

Han är lynnig och en färgstark profil,
-John betyder väldigt mycket för sporten, han är frispråkig tv-kommenterar, syns mycket och han bär upp veterantouren, säger Thomas.

Beskriv hur du ser på Björns person?

-Lugn och ödmjuk. Han har alltid tid för andra och är väldigt tillmötesgående.

*
McEnroe mönstrar John Isner, Milos Raonic, Nick Kyrgios, Denis Shapovalov, Jack Sock och Taylor Fritz.

Europa har vunnit de två första upplagorna och leder alltså med 7-5 inför söndagens avslutning.

Varje dag spelas tre singlar och en dubbel.
Första dagen ger varje seger en poäng, andra dagen två poäng och tredje dagen tre poäng.

På https://lavercup.com/ hittar Du ännu mer detaljerad information om Laver Cup som sänds på Eurosport.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 09 22