Tidigare och nytt stjärnskott väntar svenskhoppen i Australian Open

Ett tidigare stort tonårslöfte som inte infriat förväntningarna.
Ett framtidshopp som redan vet hur det känns att ta en titel i Australian Open.
Bakom beskrivningarna döljer sig Sorana Cirstea och Vera Lapko – motståndare till Rebecca Peterson respektive Johanna Larsson i den första omgången av årets första Grand Slam-turnering.

Naturligtvis står båda svenskhoppen inför tuffa utmaningar på Melbourne Park och samtidigt hade de kunnat få betydligt svårare öppningsrundor.

Rumänskan Cirstea är fyllda 28 år och hade en mycket lovande karriär som junior. Hon gick som 17-åring in på topp-100 på WTA-rankningen och spåddes ta en plats i världstoppen då hon för tio år sedan gick till kvartsfinal i Franska mästerskapet vilket fortfarande är hennes bästa Grand Slam-resultat.

För sex år sedan klättrade hon till 21:a plats på världsrankingen men det är en placering hon inte varit i närheten av efter den svåra axelskada hon åkte på 2014. På den senaste rankningen är rumänskan 84.

Hon står inför sin 41:e Grand Slam-turnering medan Peterson gör Australian Open-debut i sin femte GS-start.
Rebeccas coach och pappa Mart berättar att Sverigeettans förberedelser gått bra inför hennes säsongspremiär. Vid seger mot Cirstea kan Peterson i andra omgången ställas mot femfaldiga Grand Slam-segraren Maria Sjarapova som förra veckan tvingades bryta kvartsfinalen mot Aryna Sabalenka i WTA-turneringen i Shenzhen. Lårskadan gör Sjarapova till ett frågetecken inför AO.
Larsson, 30 år, ställs för första gången mot tio år yngre vitryskan Vera Lapko som 2016 segrade i flicksingeln på Melbourne Park och som har varit juniorvärldsetta. Lapko är 184 centimeter lång och bygger sitt spel på kraft. Förra säsongen klättrade hon från 131 till 65 på WTA-rankningen där hon också finns bland de 100 främsta i dubbel. Lapko gjorde Grand Slam-debut i fjolårets Wimbledon där hon liksom i US Open nådde andra omgången.

Sverigetvåan Larsson gör sin nionde start på Melbourne Park och har sedan debuten där för tio år sedan vunnit bara två matcher. Året har börjat med två förluster i singel men i dubbel går det desto bättre för Larsson. I par med Kirsten Flipkens nådde hon förra veckan semifinal i WTA-turneringen i Auckland och i dag säkrade duon en semifinalplats i Hobart.

Vid seger mot Lapko kan Larsson i andra omgången ställas mot titelförsvarande världstrean Caroline Wozniacki.

Fotnot: Senare i dag kan du se och höra exproffset Mikael Tillström analysera såväl dam- som herrlottningen i årets första Grand Slam-turnering.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 01 10