Till slutspelet i Lag-EM kan det här redan starka laget vara ännu bättre

Samtidigt som Davis Cup-laget kom till korta i Colombia svarade ett svenskt juniorlandslag för en övertygande insats i ryska Kazan.
Det handlar om 03:orna – svensk juniortennis starkaste årskull.

Leo Borg, KLTK, Måns Dahlberg, Påvelunds TBK och Isac Strömberg, Åkersberga TK säkrade med två klara segrar i gruppspelet en plats i Lag-EM:s slutspel som avgörs i Frankrike 15-17 februari.

– Vi åker dit med en bra känsla och en tro på att vi kan utmana alla lag i slutspelet, säger coachen Rickard Billing, till vardags chefstränare på KLTK:s akademi.

O3:orna har i flera år varit den mest omtalade årskullen i svensk juniortennis. Såväl på pojk- som på flicksidan har toppen en stark bredd. När någon av spelarna under en period höjer sig över de andra får dessa en sporre att haka på.

När 03:orna nu är inne på sitt 16:e levnadsår finns det större anledning än tidigare att fästa vikt vid hur de hävdar sig i internationell konkurrens.

I gruppspelet i Kazan utklassade Sverige såväl Österrike som Vitryssland. 3-0 i båda matcherna, Borg tappade bara strögame i förstasingeln och Dahlberg vann också i övertygande stil i andrasingeln.

Borgs insats ska dessutom ses mot bakgrund av att han ännu inte är fullt återställd efter den magmuskelskada som hämmade honom under Salk Open i början av januari.

Med de två segrarna hade Sverige säkrat en plats i slutspelet.
Att det blev 0-3 i dagens avslutande gruppspelsmatch mot hemmanationen innebär att Sverige inte blir seedat i slutspelet, något Billing menar inte ska behöva få så stor betydelse.
– Oavsett vilka vi möter tror jag att vi kan bli en obekväm utmanare för de seedade lagen, säger han.

Sverige ställer i slutspelet upp med samma spelare som i Kazan men allt talar för att laget kommer att vara ännu starkare.

Med vila och behandlingar blir Borg förhoppningsvis kvitt magskadan till slutspelet där Strömberg ska kunna tillföra mer än vad som var möjligt för honom i Kazan där han spelade två dubblar.
– På grund av någon form av matförgiftning så har Isac inte varit riktigt tillgänglig för spel här. Så han blir en förstärkning i slutspelet, säger Rickard Billing och summerar lagets insats i gruppspelet:

– Vi kom hit med vetskapen att det mest troligt skulle stå mellan oss, Italien och oseedade Ryssland. Vi fick en gynnsam lottning och tog oss ohotade till slutspel.

– I dagens match mot Ryssland var vi aldrig riktigt nära. Men det fanns ändå sekvenser i båda singlarna och i dubbeln som ger hopp, säger han och fortsätter:
– Vi har fått med oss lite saker hem som vi måste jobba på fram till slutspelet.

Ytterligare tre svenska juniorlandslag hade möjlighet att ta sig till slutspel i Lag-EM. Flickor 16 förlorade inledningsmatchen mot starka Nederländerna (sedan gruppsegrare) och vann mot Slovakien och Estland i B-slutspelet. Flickor 14 inledde med seger mot Bulgarien, föll i semi mot Rumänien och mot Nederländerna i matchen om tredjeplatsen. Pojkar 14 förlorade inledningsmatchen mot Belgien, besegrade Litauen i B-slutspelet men förlorade mot Finland.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 02 03