Townsends skräll också en triumf för den spelstil vi gärna ser mer av

Den som i dag hävdar att det inte går att nå framgång med serve/volley måste ha missat Taylor Townsends match sent på torsdagskvällen.
I mötet med världsfyran Simona Halep kom den 116-rankade kvalspelaren fram på nät 106 (!) gånger – vann med 2-6, 6-3, 7-6 efter att ha räddat en matchboll.

Skrällen är den hittills största i årets US Open och efter karriärens första seger mot en topptio-spelare kunde den 23-åriga amerikanskan inte hålla tårarna tillbaka på Arthur Ashe-stadion.

Vi kommer att få se fler stora sensationer innan årets sista Grand Slam-turnering är över men Townsends blir med säkerhet en av de mest minnesvärda.
Det tack vare sättet den skedde på.

Serve/volley-stilen är sedan ett antal år mycket sällsynt. Detta eftersom bollar och underlag på -90-talet gjordes långsammare. Syftet var att om inte få bort monsterservarna så i alla fall att ge dem en mindre fördel än tidigare.

Det syftet var gott. Men tyvärr drabbades också serve/volleyspelarna eftersom returnerarna gavs mer tid och utrymme.

Därför bjuds vi ytterst sällan på den där optimala mixen med en skicklig serve/volleyspelare och en säker baslinjespelare.

Så det var bara att passa på att njuta av gårdagens match. Men i första set försökte Townsend utmana årets Wimbledon-segrare från bakplan. Det är en svår uppgift även för mycket starka baslinjespelare och ett Mission Impossible för Townsend som inte imponerar i längre bolldueller.

Från andra set var det hon som med sin våldsamma offensiv bestämde skeendet. Hon kom fram även efter andraservar, var snabbt framme vid nät också efter Haleps svaga andraservar och utnyttjade alla möjligheter att tvinga rumänskan att försöka passera eller lobba.

Nog för att Halep försökte passera men hon tycktes helt glömma bort lobben och det trots att den vänsterhänta hemmafavoritens volleyposition ofta var mycket nära nät.

Då Townsend inte lyckades utnyttja någon av sina matchbollar vid 5-4 talade det mesta för att hon skulle få nöja sig med att ha skakat världsfyran. Men amerikanskan behöll kylan. Istället darrade Halep – som hade matchboll vid 6-5 – flera gånger i sin forehand.

Det är kanske att hoppas på för mycket men det skulle vara bra för tennisen om Townsend når så stora framgångar att hon blir den förebild som på sikt ger serve/volley-stilen ett uppsving.

Det skulle vara överdrivet att påstå att Townsends triumf var en seger för tennisen.
Men den var absolut en seger för den spelstil som vi gärna ser mer av.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 08 30