Tre blågula hopp i juniorturneringen där Berta tog titeln för tio år sedan

2009 skördade svensk tennis oerhörda framgångar i Franska mästerskapet.
All minns väl att Robin Söderling blev förste spelare som besegrade Rafael Nadal i en femsetsmatch på grus och gick till final.
Juniorsegraren Daniel Bertas succé fick stor uppmärksamhet då men eftersom han senare inte klarade övergången till seniortennis har Bertas bedrift tyvärr fallit lite i glömska.

Efterhängsna skador är en förklaring till varför sympatiske Bertas karriär inte blev vad juniorresultaten lovade. Att uppbackningen under skadeperioderna inte var den bästa spelade säkert också in.

Men den kanske allra största förklaringen är förmodligen ändå att han i likhet med så många andra juniorstjärnor saknade vad som krävs för att ta det där stora steget till seniortouren.

Men den fantastiska veckan på Roland Garros kan ingen ta ifrån honom. Berta blev förste svenske juniorsegrare i Paris på 25 år och förste svensk att ta en juniortitel i Grand Slam sedan Björn Rehnquist i Australian Open 1996.

Daniel kommer också för alltid att finnas i den exklusiva skaran svenska spelare som varit juniorvärldsetta.

I årets Franska mästerskap finns tre svenskhopp: Kevin Chahoud, Fair Play TK/RIG Båstad och Gustaf Ström, Näsbyparks TK/Good to Great i pojksingel och Caijsa Hennemann, Ullevi TK/Good to Great i flicksingeln.

Caijsa är den mest rutinerade av dem i dessa stora sammanhang.
Hon vann sin första kvalmatch, förlorade den andra och gick in som lucky loser, alltså precis på samma sätt som i fjolårets Wimbledon där Caijsa gjorde Grand Slam-debut. Det blev förlust direkt liksom i årets Australian Open där hon var direktkvalificerad på sin rankning.

Blir det tredje gången gillt för den lovande göteborgskan som är 66:a på världsrankningen och möter 21-rankade ryskan Anastasia Tikhonova?
Flera av de bästa spelarna saknas i flicksingeln, bland andra då 17-åriga danska världsettan Clara Tauson och 15-åriga tvåan Cori Gauff från USA.
Sjunderankade Leylah Annie Fernandez är förstaseedad.

Kevin Chahoud står inför sin Grand Slam-debut. Med sin 53:e plats är han Sveriges bäst rankade junior och han har imponerat den här säsongen med en titel och ytterligare en final i Grade 1-turneringar.
Fair Play-spelaren har en mycket svår öppningsmatch mot världsfyran Brandon Nakashima. Amerikanen var i kvartsfinal i fjolårets upplaga där han inledde med seger mot Rudolf Molleker, nu 173 – på ATP-rankningen.

Gustaf Ström, 56:a på listan, vågar vara bara försiktigt optimistisk inför sin andra Grand Slam-turnering. Han har efter en fotoperation inte så mycket träning eller matcher i kroppen som han önskar. Ström – som inleder mot en kvalspelare – vann i sin Grand Slam-debut i Australian Open och föll i andra mot GTG-kollegan Otto Virtanen.

Finländaren är 10 på världsrankingen och näst bäste nordbo på pojksidan efter dansken Holger Vitus Nodskov Rune, åtta på listan och med sina 16 år två år yngre än 29 av de 30 bäst rankade.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 06 01