Tsitsipas & Co spelar med regler som kan göra tennisen ännu hetare

ATP-finalen för spelare under 22 år är intressant – inte minst tack vare att turneringen testar nya regler i syfte att göra sporten ännu mer underhållande.
Nytt för i år är att spelare som vill torka av sig med handduk efter en poäng måste hämta handduken själv istället för att få den serverad av en bollkalle.

En petitess?
Nja, att spelarna har bara 25 sekunder på sig mellan poängen kommer förhoppningsvis leda till att de får mindre tid till det där handdukstorkandet som är så enerverande för publik och tv-tittare.

Att spelare efter en lång bollduell i tryckande värme torkar av händer och racketskaft är inget att säga om. Men det är närmast löjeväckande att se spelare använda handduken efter motståndarens serveess.

Veckans test i Milano är förhoppningsvis ett första steg mot en återgång till hur det var förr: att spelarna har handduken vid sin stol intill domarstolen och torkar av sig i sidbytena.
Det fungerade för dåtidens spelare och skulle självklart göra det även för dagens.

Dessutom skulle jag gärna se att man kortade ner tiden mellan poängen, åtminstone till 20 sekunder (vilket gäller i de fyra Grand Slam-turneringarna) men ännu hellre till 15. Det borde i alla fall vara värt att testa.

Under fjolårets premiärupplaga av Next Gen ATP-final i Milano testades en shotclock. Den blev en framgång och användes på ATP-touren under årets amerikanska hardcourtsäsong och i US Open. Med ens var det inte längre möjligt för slapphänta domare att tillåta Rafael Nadal och andra långsamma spelare att dra över tiden mellan poängen.

Sägas ska dock att tiden mellan poängen ändå ofta överskrider den tillåtna gränsen. Orsak: klockan startar först då domaren sagt poängställningen och det sker först när åskådarnas applåder efter föregående poäng ebbat ut.

Andra regler som tillämpas i Next Gen ATP-final som på tisdagen inleddes med att Stockholm Open-segraren Stefanos Tsitsipas besegrade Jaume Munar med 3-1:

•Matcherna avgörs i bäst av fem set och varje set går till fyra game. Tiebreak vid 3-3.
•Avgörande poäng vid 40-40.
•Nätserve går inte om utan spelas på.

•Det finns inga linjedomare utan ett elektroniskt system avgör om bollen är inne eller ute. Spelare har alltså ingen möjlighet att utmana domslut med hjälp av Hawkeye. (En del bolldueller visas ändå i repris på storbildsskärm).

•Matcherna börjar exakt fyra minuter efter det spelarna gått in på banan.
•Coachning är tillåtet. Till skillnad från på WTA-touren (där coachning är tillåtet en gång per set) får coacherna inte gå in på banan men genom headset kan de kommunicera med sin spelare i sidbyten mellan set.

Vilken eller vilka av dessa punkter skulle du vilja se även på ATP-touren och vilken eller vilka vill du absolut inte se där?
Femsetsmatcher och först till fyra game är kittlande. Det skulle skapa en större spänning i början av varje set.
Enda punkt jag känner starkt motstånd mot är coachning.
Visst kan det vara lite kul att höra en spelare få taktiska råd av sin coach men det ska ställas mot att coachning delvis tar bort betydelsen av spelarnas egen taktiska skicklighet. I mina ögon är den en faktor som ska väga tungt.

Följt Next Gen ATP-finalen här: https://www.nextgenatpfinals.com/

Skrivet av: Redaktionen - 2018 11 07