Tsitsipas har fått fler än tennisfans att följa årets första Grand Slam

Stefan Tsitsipas har satt färg på Australian Open.
Faktiskt till den grad att flera av mina inte speciellt tennisintresserade vänner börjat kolla på årets första Grand Slam-turnering.
Det är viktigt för sporten. Ja, inte att just de börjat titta förstås men förmodligen har Tsitsipas väckt intresset hos oerhört många utanför den trogna skaran.

Jag kan inte sätta fingret på det men det finns något hos den 20-årige greken som gör att han känns som en oslipad diamant vilken i framtiden kan bli guld värd för sporten.

Han verkar så genuin på något sätt. Han har inga divalater och är chosefri. Hans variationsrika spelstil är underhållande och ovanpå det håller Tsitsipas mellan poängen ofta ett tempo som Nadal, Djokovic och Cilic gärna får ta efter.

Under flera år har ATP gjort stora ansträngningar för att marknadsföra spelarna i den unga generationen. Det hade inte behövts om spelarna där hävdat sig bättre i konkurrensen än de gjort.
Att Djokovic, Nadal och Federer under många år dominerat kraftigt har främst gagnat tennisen. Trion har med sina makalösa framgångar bjudit på några av de största ögonblicken i sportens historia.

Vi är säkert många som aldrig kommer att kunna se oss mätta på Federer men samtidigt finns det mer allmänt idrottsintresserade som anser att tennisen är i behov av föryngring.

Ja, det finns det förresten även inom tennisen.
Under Salk Open svarade en 10-årig flicka så här på frågan vem som är hennes stora idol:
”Federer, eller ja, han var i alla fall min idol förut men han börjar bli lite gammal nu”.

Besegrade fyra topp-10-spelare i Toronto Masters.

Det hjälper föga att marknadsföra unga spelare för sakens egen skull. Det är bara genom framgångar i de allra största sammanhangen spelarna kan göra sig kända för en bredare krets.

Det var förmodligen färre personer utanför skaran tennisentusiaster som la märke till att Stefanos Tsitsipas förra året var i final i Toronto än det är personer som fått upp ögonen för honom under Australian Open.

Då var turneringen i Toronto ändå en Masters och på väg till finalen mot Rafael Nadal besegrade Tsitsipas fyra topptio-spelare (Thiem, Djokovic, Zverev och Anderson).
Segern mot Federer i Australian Open och avancemanget till semifinal där har gett ett betydligt större genomslag än Toronto-finalen och att Tsitsipas i fjolårets Stockholm Open tog sin karriärs första ATP-titel.

Om den unge greken är en framtida världsetta är förstås omöjligt att svara på. Han låg 15 på listan inför Australian Open och går vid seger mot Nadal in på topp-10 för första gången.

Det gjorde Alex Zverev som 20-åring. Att tysken undvek den där så vanliga reaktionen året efter och istället etablerat sig i toppen är ett fantastiskt styrkebesked.
Återstår att se om Tsitsipas kan göra samma sak.

Zverev saknar fortfarande vad som krävs för att göra succé i Grand Slam. Kvartsfinalen i fjolårets Franska mästerskap är världsfyrans hittills bästa resultat.
Sett till mognad och inställning verkar Zverev och Tsitsipas vara ganska lika varandra och även tysken ger ett jordnära intryck.

Är Nadal så formstark som hans komfortabla väg fram tyder på?

Även om det är svårt att sia om framtiden talar mycket för att Zverev och Tsitsipas kommer att vara två av sportens värdefullaste spelare under lång tid framöver. Då i synnerhet förstås när Djokovic, Nadal och Federer lämnat de stora scenerna för gott – när nu det sker…

Det skulle förvåna stort om inte 31-årige Djokovic eller ett år äldre Nadal på söndag tar titeln i årets första Grand Slam-turnering. Att tunge förhandsfavoriten Djokovic ska falla bort i semin mot överraskningen Lucas Pouille är det väl ingen som tror. Fransmannens största chans ligger i att världsettan förvärrar den ryggskada som besvärat honom i några tidigare matcher.

Tsitsipas har på papperet större – men ändå inte stora -möjligheter att skrälla mot Nadal. Den spanske världstvåan har inte tappat ett set på sina fem matcher och ser så övertygande ut att man inte kan tro att han kom till Melbourne utan att ha spelat en match sedan US Open-semifinalen mot Juan-Martin del Potro.

Kan Nadals komfortabla väg fram bero på att han haft en gynnsam lottning?
På papperet har spanjoren det även på torsdagsförmiddagen i en 15-rankad 20-åring som aldrig varit i närheten av en så här stor match.
Förr eller senare måste väl ändå Stefanos Tsitsipas bli tagen av stundens allvar.
Eller?

Skrivet av: Redaktionen - 2019 01 23

Arnesen

Jonas Arnesen, 64 år.
Två gånger utsedd till Sveriges främste tennisjournalist. Har följt svensk och internationell tennis i snart 40 år. Skrev 2005 tillsammans med världstvåan Magnus Norman och frilansjournalisten Patrik Cederlund boken Tennis off the record.