Tstitsipas och Edmund är två av 13 som tagit en första titel under 2018

Hittills under 2018 har 13 nya namn lagts till listan över turneringssegrare på ATP-touren.
De två senaste tillkom i går och i båda fallen finns svenskintresse: 20-årige greken Stefanos Tsitsipas lyfte Stockholm Open-bucklan och coachen Fredrik Rosengrens 23-årige brittiske adept Kyle Edmund spelade hem den smäckra statyetten i Antwerpen.

Det var förstås en stor dag för ”Fidde” som under åren visat en fantastisk förmåga att få bra spelare att lyfta sig ytterligare en eller flera nivåer. Kul också för svensk tennis och efter Robin Söderlings avsked 2011 är det just coacherna – Magnus Norman, Mikael Tillström och Rosengren med flera – som står för de blågula framgångarna på ATP-touren.

Där fick Grekland sin första segrare då Tsitsipas slog in matchbollen mot Ernests Gulbis. Det blev en perfekt slutvinjett på den 50:e SO-upplagan. I den allra första 1969 tog 30-årige Nici Pilic sin första singeltitel och Henri Leconte (1982), Mardy Fish (2003) och Grigor Dimitrov (2013) är övriga spelare som just i Kungliga hallen tagit den där första och för alltid lite extra minnesvärda titeln.

Snittåldern på säsongens nya segrare är knappt 24 år och dras upp av tysken Mischa Zverev som var 30 år då han med sitt serve/volleyspel triumferade på gräset i Eastbourne.

Att tolv av de 13 premiärsegrarna återfinns i 250-turneringar är förstås inte förvånande. Dels är antalet turneringar betydligt fler (40) än på 500-nivå (13) och Masters 1000-nivå (9) och dels är startfälten svagare även om det inte alltid skiljer så mycket mellan turneringar i de två lägsta kategorierna.

Nikoloz Basilashvili är det enda av de 13 nya namnen som skrivit in sig i segerrullorna på 500-nivå. Det skedde på gruset i Hamburg där han kvalade in och var illa ute i kvalfinalen mot 596-rankade Jurgen Melzer. En vecka senare stod den 26-årige georgiern alltså där med titeln vilken betydde 46 platsers klättring till plats 35 på rankningen. Att framgången inte var en tillfällighet har Basilashvili visat vid flera tillfällen. För några veckor sedan tog han efter finalseger mot världsfyran Juan Martin del Potro titeln i Pekings 500-turnering, han nådde åttondelen i US Open och är i dag rankad 24.

Osvuret är alltid bäst men det är inte mycket som talar för att listan på förstagångssegrare ska utökas i år. Efter denna veckas 500-turneringar i Wien och Basel återstår endast säsongens nionde och sista Masters innan världens åtta bäst rankade spelare gör upp i ATP-finalen i London.

Här spelarna som i år tagit sin första titel: Daniil Medvedev, 21 år (Sydney), Roberto Carballes Baena, 24 år (Quito), Mirza Basic, 26 år (Sofia), Frances Tiafoe, 20 år (Delray Beach), Marco Cecchinato, 25 år (Budapest), Taro Daniel, 25 år (Istanbul), Maron Fucsovics, 26 år (Geneve), Mischa Zverev, 30 år (Eastbourne), Matteo Berrettini, 22 år (Gstaad), Nikoloz Basilashvili, 26 år (Hamburg), Yoshihito Nishikoa, 23 år (Shenzhen), Kyle Edmund, 23 år (Antwerpen), Stefanos Tsitsipas, 20 år (Stockholm).

Skrivet av: Redaktionen - 2018 10 22