Tungviktsmatchen i Paris Masters ger oss ett läckert lördagsgodis

Historiens bäste spelare mot den just nu mest överlägsne – semifinalen i Paris Masters mellan Roger Federer och Novak Djokovic borgar för lördagsunderhållning av absolut bästa märke.

Viasat Sport sänder med Jonas Berg som kommentator och 2010 års Paris-segrare Robin Söderling som expertkommentator.
Den inledande semifinalen mellan 25-årige österrikaren Dominic Thiem och tre år yngre ryssen Karen Khachanov blir en härlig förrätt med två spelare – rankade åtta respektive 18 – som har merparten av karriären framför sig och det är första gången de ställs mot varandra.

Khachanov var förresten bara tio år då Federer och Djokovic 2006 möttes för första gången och dagens semifinal blir det 47:e (!) mötet mellan de båda giganterna. Kemin mellan dem har aldrig varit som mellan Federer och Rafael Nadal vilka alltid visat varandra största respekt såväl på som utanför banan.

Under några år var relationen mellan Federer och Djokovic mycket spänd. Efter deras tungsviktsmöten skakade de snabbt hand vid nät för att på de efterföljande presskonferenserna vara mycket sparsamma med beröm till sin motståndare.

Intrycket är att de kommer betydligt bättre överens i dag utan att fördenskull vara i närheten av den relation de två har till Nadal.

Federer har på sin karriärs 1 435 matcher ställts mot 328 olika motståndare men ingen lika ofta som mot den sex år yngre serben som har 24-22 inbördes.
Även om det aldrig går att bli mätt på matcher mellan Federer och Djokovic finns det ett extra sug inför semifinalen i årets nionde och sista Masters. På grund av skador har båda spelarna haft långa uppehåll och dagens möte är faktiskt deras blott andra under de senaste 33 månaderna.

Senast det begav sig var i augusti då Djokovic stod som segrare i finalen i Cincinnati Masters.
Den segern innebar också att serben vunnit dubbelt så många (18-9) av deras inbördes möten under de åtta senaste säsongerna.
Oavsett utgången av semifinalen är Djokovic på måndag tillbaka som världsetta för första gången på två år. Sett till andra halvan av säsongen står han i en klass för sig.

Två Grand Slam-titlar (Wimbledon och US Open), två Master-titlar (Cincinnati och Shanghai) samt 30-1 i matchfacit säger allt. I kvartsfinalen i Paris tog Djokovic sin 21:a raka seger då han vände mot Marin Cilic som var ett break upp i skiljeset. 4-6, 6-2, 6-3 innebar att Djokovic efter 30 vunna set i rad fick se sin svit bruten.
Han var inte heller helt nöjd med sin insats:
-Jag kan spela bättre än så här. Så det finns saker jag måste förbättra till nästa match och jag ser fram mot den, sa världstvåan som är på jakt efter sin 33:e Master-titel.

Han säger sig haft känning av en influensa under veckan i Paris. I början av sin karriär pratade Djokovic ofta – gärna efter förluster – om att han besvärats av ditt eller datt. Men han har verkligen vuxit även på den punkten och inte minst sedan han blev världsetta första gången har serben varit en bra förebild.

Men han kommer förstås aldrig att nå upp i Federers popularitet. Schweizaren gör tennis till en skön konst som attraherar långt fler än tennisälskare och hans ödmjukhet går hem i alla läger.
Men inte minst då det går honom emot i matcher mot Djokovic har vi ibland sett en mörkare blick från Federer som då inte kan dölja sin irritation eller frustration.

Förra veckan tog han i Basel sin 99:e titel.
Historiens bäste spelare lägger inför semifinalen allt favorittryck på sin rival:
-Jag kom till Paris utan några som helst förväntningar. Jag var trött efter Basel och trodde att jag skulle förlora tidigt här, säger han och fortsätter:
– Jag prioriterar London (ATP-slutspelet, min anmärkning) men nu har jag gått så långt här att jag ger det en chans. Jag går ut och så får vi se vad som händer.

Den ene säger sig ha känning av influensa.
Den andre tycker att han själv har allt att vinna.
”Matchen” har börjat redan i förhandssnacket.

Skrivet av: Redaktionen - 2018 11 03