Två favoriter och en svår utmanare till titeln i Franska mästerskapet

Ska världsettan Novak Djokovic ta sin andra Paris-titel?
Eller tar tvåan Rafael Nadal sin tolfte?
Svar om två veckor.
Jag ser bara en utmanare till de två stora förhandsfavoriterna: österrikiske grusspecialisten Dominic Thiem.

Till skillnad från i damturneringen Vidöppet i Franska mästerskapet men titelförsvararen får ändå tipset blir listan heta segerkandidater kort på herrsidan.

Nadal är historiens bäste grusspelare men har i år inte stått att känna igen på favoritunderlaget. Semifinaler i Monte Carlo, Barcelona och Madrid var med hans mått bakslag. Titeln i Rom stärkte säkert självförtroendet men något riktigt kvitto fick han ändå inte.
Den 32-årige mallorcanen hade en mycket tacksam väg till finalen där han stötte på en länge loj och ofokuserad Djokovic.

Nadal har tagit 58 av sina 81 titlar på grus och 429-39 i matchfacit på underlaget visar hur dominant han varit där. För att då inte tala om hur han styrt och ställt på Roland Garros.

Där segrade Nadal i sin debut 2005 och han har på 14 starter förlorat bara två (!) matcher. Den första mot Robin Söderling i åttondelsfinalen 2009 vilket också innebar spanjorens första förlust i en femsetsmatch på grus. Den andra förlusten kom i kvartsfinalen 2015 mot Djokovic.
(Året efter tvingades Nadal lämna w o i tredje omgången mot landsmannen Marcel Granollers men w o räknas inte som förlust i matchstatistiken).

Då Djokovic för fyra år sedan kvartsfinalbesegrade Nadal kändes det som bäddat för serbens första titel i Franska mästerskapet.
Djokovic hade fram till dess 0-6 inbördes i turneringen mot Nadal: Två finaler, tre semifinaler och en kvartsfinal.

Men nej, 2015 var det istället Stan Wawrinka som tog titeln och Djokovic stod med 0-3 i finalfacit.
Året därpå kom den efterlängtade fullträffen vilken innebar att Djokovic hade en komplett samling Grand Slam-bucklor.

Men triumfen på Roland Garros innebar mer än så. Eftersom han hade inlett säsongen med seger i Australian Open och avslutat föregående säsong med seger i Wimbledon och US Open blev han förste herrspelare i modern tid med fyra Grand Slam-titlar i följd.

Nu står han åter inför möjligheten att ta en fjärde i rad. Efter hans enorma dominans under andra halvan av 2018 följt av titeln i årets Australian Open tog snacket fart: ”Djokovic tar en Grand Slam 2019”.

Inte sedan Rod Laver 1969 har en herrspelare lyckats med bedriften att ta samtliga fyra Grand Slam-titlar under samma säsong.
Djokovic största hinder finns just på gruset i Paris och eftersom han efter segern i Melbourne imponerat bara periodvis har snacket om en Grand Slam avtagit.

Kan det vara så att han sedan Australian Open fokuserat så hårt på Franska mästerskapet att han tagit lätt på allt fram till de två senaste Masters på grus?
Titeln i Madrid och finalen i Rom var styrkebesked och dessutom är det mycket möjligt att världsettan blev stärkt även av finalförlusten mot Nadal.
Efter att länge ha varit helt under isen räckte det med att Djokovic lyfte sig lite för att tvinga fram ett skiljeset.

Bakom de två stora förhandsfavoriterna finns förste utmanaren Dominic Thiem. Den österrikiske fjolårsfinalisten har tagit nio av sina 13 titlar på grus där hans matchfacit är 124-43.
Under vårens grusturneringar har han blandat och gett: andra omgången i Monte Carlo Masters, titel i 500-turneringen i Barcelona, semifinal i Madrid Masters och sorti direkt mot Fernando Verdasco i Rom.

Även efter det att han etablerade sig i toppen har Dominic Thiem valt att spela relativt många 250-turneringar.
Också veckan före Grand Slam-turneringar har han valt att tävla medan konkurrenterna tränar och finslipar detaljer inför det stora allvaret.

Med tanke på att det i Grand Slam handlar om bäst av fem set finns förstås risken att den som gått långt veckan före inte står pall hela distansen.

Förra året tog österrikaren titeln i 250-turneringen i Lyon veckan före Franska där han alltså tog sig till final.
Skulle han fräschare i kropp och knopp ha besegrat Nadal?
Eller skulle han kanske inte ens gått till final om det inte varit för att han prickade formen redan i Lyon?
Det är frågor som aldrig får några svar.

Ved vi vet är att Dominic Thiem i år valt att inte tävla veckan före årets andra Grand Slam-turnering.
Det finns självklart några namn i det 128 man starka startfältet som i alla fall kan ställa till det för favoriterna. Och ja, skulle dessa mot förmodan falla bort öppnas möjligheten för ett stort antal spelare.

•Stefanos Tsitsipas. Efter en trevande inledning på gruset har den 20-årige världssexan fått det att lossna. Titel i 250-turneringen i Estoril, final i Madrid Masters (föll mot Djokovic) och semifinal i Rom (föll mot Nadal) är ett facit som inger respekt. Fjolårets Stockholm Open-segrare har hittills under säsongen tävlat mer än toppkonkurrenterna.
Han är fortfarande full av energi och spelglädje men någonstans finns en gräns där kropp och kanske framför allt knopp inte riktigt orkar hänga med.

•Roger Federer. Gör sin första start i turneringen sedan 2015 och kan spela helt utan förväntningar på sig. Med torra banor och värme blir spelet så snabbt att den 37-årige schweizaren kan avancera långt. Å andra sidan kan han falla bort tidigt mot en utpräglad grusspecialist i regntunga förhållanden.

•Alexander Zverev tog i går titeln i Geneve. Även om det inte var i starkaste konkurrens sitter segern säkert bra för det självförtroende som sargats under den långa formsvackan.

Ja, listan över spelare som kan blanda sig i titelstriden om favoriterna inte håller kan förstås göras längre än så.
Men det får räcka.
Det blir ju ändå Djokovic eller Nadal eller möjligen Thiem.
Eller vad säger du?

Skrivet av: Redaktionen - 2019 05 26