US Open-debuten också ett avslut på Caijsa Hennemanns juniorkarriär

När hon i dag gör US Open-debut sluts cirkeln för junioren Caijsa Hennemann.
-Mitt största resultatmål som junior har varit att spela huvudturneringen i alla fyra Grand Slams. Jag är väldigt glad att jag nu får möjligheten att göra det, säger hon.

Hennemann är 31:a på flickornas världsrankning och direktkvalificerad till årets fjärde och sista Grand Slam. Med sig i New York har hon coachen Martin Öhrman från Good to Great som tillsammans med Ullevi TK utgör Caijsas bas i satsningen.

Hon är ensam svenska i det 64 spelare starka startfältet på Flushing Meadows och i ryggskadade Gustaf Ströms frånvaro får Kevin Chahoud, Fair Play TK och RIG Båstad, på egen hand försvara de blågula färgerna i pojksingeln.

Caijsa Hennemann klarade av sin Grand Slam-debut redan i fjolårets Wimbledon och har i år spelat Australian Open och Franska mästerskapet.

Det var på Roland Garros i Paris hon för första gången lät höra tala om sig i dessa stora sammanhang.

Efter att ha förlorat i kvalfinal och gått in som lucky loser tog sig Caijsa hela vägen till kvartsfinal.

-Självklart har jag fått lite bättre självförtroende efter Paris. Det blev ett kvitto på att jag kan slå de bästa spelarna, men jag själv har alltid vetat om hur bra jag kan spela.

Framgången på gruset bäddade också för klättringen på rankningen och att hon nu är direktkvalificerad.
-Jag har en annan känsla än inför Paris. Då visste jag att jag behövde gå igenom ett kval, nu är jag redan inne i tävlingen och får chansen att vara där jag vill vara.

Också Martin Öhrman märker en skillnad i Hennemanns attityd:
-Inte rent inställningsmässigt eftersom hon alltid varit hundraprocentig där och har en grym passion för det hon gör. Men jag tycker mig se en självsäkrare Caijsa än tidigare. Hon har även ett större lugn på banan och i hela situationen med en junior-Grand Slam.

Vad tycker du att hon förbättrat mest under året?
-Hon har jobbat mycket med sina svagheter och är i dag svårare att komma åt än tidigare. Hon spelar också lite mer ”oärligt” och med det menar jag att hon gjort det svårare för motståndarna att veta hur hon kommer att spela poängen, säger Öhrman.

Finns det någon trend i juniortennisen som du tror på sikt kommer att förändra seniortennisen?
-Tycker inte jag kan se någon trend. Men det är mycket möjligt att serven kommer bli mer betydande även på damsidan. Jag tror också att tjejerna kommer bli ännu mer kompletta i sitt spel, säger Öhrman.

Han fortsätter:
– På pojksidan spelar de bästa i dag med en position högt upp i banan och de är mycket duktiga på att spela med bra tempo nära linjerna. Frågan är om spelet kommer eller ens kan bli ännu snabbare med bättre precision.

Alla spelare som får möjlighet att vara med i Grand Slam-turneringar har sin favorit i kvartetten. Caijsa Hennemann vet ännu inte hur det känns att spela på Flushing Meadows men har i alla fall känt av den speciella atmosfären där.

-Jag var och kollade på en match och ännu så länge gillar jag det. Det är i alla fall aldrig tyst på läktarna, säger den 18-årige göteborgskan som i första omgången ställs mot två år yngre ryskan Oksana Selekhmeteva.

På frågan hur hon listar de övriga tre Grand Slam-turneringarna svarar Sveriges bäst rankade junior:
– Alla har varit en häftig upplevelse, men på olika sätt. I Wimbledon var jag inte alls förberedd på att få spela i huvudturneringen, säger hon och fortsätter:

-Allt var nytt för mig och jag visste ingenting om hur det funkade. Jag trodde först att jag hade kommit fel när Sloane Stephens plötsligt kom in i omklädningsrummet. Allt runt omkring var helt sjukt och man behandlades verkligen som proffsen.

-Att få spela i Melbourne var också en wow-upplevelse. Det var så stort och mycket folk på området, det fanns även många svenskar på plats vilket var extra kul. Men för min del så är det ändå Melbourne jag gillar minst, och det beror antagligen på att jag inte är nöjd med mitt spel under tävlingen.

-Därför är det också Paris och Roland Garros jag gillar mest. Från förlust i kvalet till en kvartsfinal i huvudturneringen gjorde att allting kändes bra.

Hennemann har i sommar också tagit sitt andra silver i JEM och hennes framgångar har haft mer än ett sportsligt värde.

-De har förstärkt och utvecklat befintliga samarbetsavtal. Det är viktigt med lojalitet och långsiktighet. De som trodde på mig tidigt och ville vara med och stötta min satsning kommer jag alltid ge möjlighet att fortsätta vara med på resan.

Men alla får inte hänga med.
-Jag har fått förfrågningar från sponsorer sedan några år tillbaka. De flesta av dem har tyvärr inte varit utvecklande för mig, vilket gjort att jag tackat nej till ett samarbete.

US Open blir Caijsa Hennemanns avsked till juniortennisen.

-Mitt största mål för resten av säsongen är framförallt att fortsätta utveckla mig som spelare. Jag kommer spela 15k tävlingar resten av säsongen där jag som alltid kommer försöka vinna så många matcher som möjligt.

Steget till WTA-touren är långt. Inte ens riktigt stora juniorframgångar borgar för en framtid där. Det är långt fler som faller bort på vägen än som tar sig dit.

Caijsa Hennemann brinner för sin tennis och gör ett mycket moget intryck. Hon och hennes omgivning vet att den långa resan egentligen inte mer än bara börjat.

Det är lika skönt som sällsynt med talanger som inte slentrianmässigt säger att de tänker bli världsetta utan istället faktiskt funderar på vad som väntar dem.

På frågan när hon tror att hon spelar en Grand Slam-turnering igen svarar Caijsa:
-Det kan jag tyvärr inte svara på. Jag har aldrig tänkt på när jag tror att jag kommer tillbaka till en Grand Slam. Jag behöver träna och utvecklas, sen får det ta den tid det tar. Men självklart vill jag komma tillbaka till alla fyra Grand Slams.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 09 01