Världssjuans återbud ökar Sveriges chans till gruppseger i Fed Cup

Skada eller avhopp av annat skäl?
Oavsett vilket slipper Sveriges Fed Cup-lag möta världssjuan Elina Svitolina i veckans gruppspelsmatch mot Ukraina.

Mycket talar för att även stjärnskottet Dayna Yastremska uteblir. Först när Fed Cup-kaptenerna klockan 12 på tisdagen lämnar in sina slutliga laguppställningar vet vi definitivt.

Svitolina – fjolårets segrare i WTA- slutspelet – hävdar att hon inte kan spela på grund av en nack- och axelskada som hon dragits med sedan Australian Open där det tog stopp i kvartsfinal.

Enligt Ukrainas tennisförbund kommer Svitolina och Yastremska att utebli på grund av att förbundet vägrar att betala spelarna så mycket pengar som de begärt genom sin agent.

18-åriga Yastremska tog i söndags sin andra WTA-titel i karriären och klättrade 13 placeringar på rankningen där hon nu är 34.

Med Svitolina och Yastremska i laget skulle Ukraina ha varit stor favorit i gruppen med Sverige som främsta – ja, enda – utmanare.

Nu ändras förutsättningarna.
Ukraina kommer visserligen fortfarande ha ett bra lag – 24-rankade och rutinerade Lesia Tsurenko blir främsta namn – men gäller inte längre som klara favoriter.

Sveriges Fed Cup-kapten Mattias Arvidsson kan ställa starkast tänkbara lag på benen. I Rebecca Peterson (rankad 54) och Johanna Larsson (71) har Sverige två spelare som ytterst få av de totalt 15 länderna i Fed Cups Europa/Afrika-zon kan matcha.

Johanna Larsson har under åren gjort stora insatser i landslaget och fick ikväll ta emot utmärkelsen Fed Cup Commitment Award för sina 40 landskamper.

Bakom Peterson och Larsson finns Mirjam Björklund (474) och Cornelia Lister (502). Larsson är självklart ankare i dubbeln och det mesta talar för att hon bildar par med Lister.
I truppen ingår också 17-åriga Caijsa Hennemann, 53:a på juniorvärldsrankingen.

Inget talar för annat än att Sverige eller Ukraina tar den gruppseger som krävs för att gå vidare till playoff-match.

Även om man naturligtvis inte ska stirra sig blind på rankning i Fed Cup där så mycket annat spelar in skulle det förvåna oerhört om Estland eller Bulgarien ställer till det för något av de på papperet klart bästa lagen.

Estland har visserligen 20-rankade Anett Kontaveit i laget men hon har ingen uppbackning att tala om. Veteranen Kaia Kanepi lyser med sin frånvaro och bakom Kontaveit finns några unga spelare varav bara en har WTA-rankning – Elena Malygina som ligger 940 i dubbel.

Bulgariens etta Viktoria Tomova är 158:e namn på WTA-listan.

Det krävs gruppseger för att få spela playoff mot segraren i gruppen med Ryssland, Polen och Danmark.

Världstian Caroline Wozniacki drar förstås det tunga lasset hos danskorna. 16-åriga juniorvärldsettan Clara Tauson – juniorsegrare i årets Australian Open – gjorde Fed Cup-debut redan för två år sedan.

Hon har ännu inte ställts mot så svårt motstånd som väntar i veckan. Ryssland med 21-åriga och 14-rankade Daria Kasatkina i spetsen är favorit i gruppen.

Nu återstår förstås att se om det är fler kaptener än Ukrainas som i morgon klockan tolv lämnar in laguppställningar där förhandsnominerade toppspelare saknas.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 02 04