
”Vi är stolta och supertaggade” – ny arrangör för Stockholm Open
Nu har Stockholm Open klart med ny arrangör.
Det blir Stureplansgruppen Event som tar över driften av ATP-turneringen från 2020.
– Vi är stolta och supertaggade. Vårt mål är att göra turneringen till Stockholms bästa idrottsevenemang och det är jag övertygad om att vi kommer göra, säger SPG Events VD Stefan Paymer.
Nästa års turnering arrangeras av Game Set Events som stod för driften också i årets upplaga vilken var den 50:e i ordningen sedan premiären 1969. Game Set Events tog över efter Lagardère som bröt sitt avtal två år i förtid.
2020 blir det alltså en tredje arrangör inom loppet av fyra år.
Stefan Paymer:
– Det är ett mycket anrikt evenemang som representerar vår stad och sporten på ett fantastiskt sätt, säger han och fortsätter:
– Även om vi inte jobbat med idrottsevenemang tidigare finns i Stockholm Open en rad beröringspunkter som faller samman med det vi jobbar med. Inte bara i SPG Event utan också i koncernen som helhet.
Stureplansgruppen bedriver verksamhet inom restaurang-, nöjes-, kongress-, catering-, hotell- och upplevelseindustrin i Stockholm, Göteborg, Visby och Åre.
Kommer ni arbeta för att få era befintliga sponsorer att gå in också i Stockholm Open eller ser du det som naturligare att jobba mot företag som redan finns i tennisen?
– Tennisen är grunden och det är den vi utgår från. Mer än så kan jag inte säga i nuläget eftersom vi är nytillsatta efter sekretessupphandlingen. Just nu lägger vi upp en strategi för hur vi ska arbeta med bland annat de delarna.
Sponsor- och biljettintäkterna täckte inte Lagardères utgifter.
Good to Great Journal kunde för några veckor sedan avslöja att 2017 års SO gick med drygt tre miljoner kronor i förlust och att också flera av de tidigare upplagorna med det franska mediekonglomeratet Lagardère som arrangör uppvisat röda siffror.
Den förmodligen mest bidragande orsaken var att Lagardère trots förlusterna fortsatte att satsa stora summor startpengar för att kunna bjuda publiken på starka och färgstarka startfält. Eftersom sponsor- och biljettintäkterna inte täckte utgifterna fick Lagardère ta pengarna ur den egna kassan.
Förlusterna har uppenbarligen inte avskräckt SPG Event.
Vad är dina tankar kring att turneringen gjorde så stora förluster?
– Jag kan förstå grundstenarna till varför det blev så. Däremot ser jag en stor utvecklingspotential i många delar och bland annat då i att maximera intäktskällorna. Dessutom har vi alltså många gemensamma beröringspunkter. I koncernen har vi till exempel catering och hotellverksamhet vilket ger möjlighet till stor kostnadseffektivitet, säger Paymer.
Siktet är inställt på en Grand Slam-segrare.
Kungliga hallen är väldens enda ”riktiga” tennisarena. Med välfyllda läktare finns där en atmosfär som spelarna på touren lovordar. Men sittkomforten på träbänkarna är inte den bästa och rimmar kanske inte med målsättningen att SO ska ge åskådarna en fantastisk helhetsupplevelse.
Men Paymer svärvar inte på målet då han får frågan om det är självklart att SO blir kvar i Kungliga hallen.
– Ja. Vi fokuserar på det anrika och den speciella och intima tennisupplevelsen som åskådarna får där och som vi älskar. Sedan handlar det om att med investeringar lyfta vissa delar för att skapa en härligare inramning. Det handlar om att skapa ett mer levande evenemang.
Vilken spelare vill du helst ha 2020?
–Jag vill inte fokusera på en speciell spelare men vi tar sikte på en Grand Slam-segrare.
Det kostar ett antal miljoner kronor?
– Det stämmer alldeles utmärkt.
Då Lagardère tog över arrangörskapet 2010 köptes Roger Federer in. Det blev medial och publik succé och kostnaden för den schweiziske legendaren skrevs av på två år.
Att en ny arrangör satsar extra hårt första året är självklart men Paymer poängterar att fortsättningen är minst lika viktig.
– Avtrycket får inte stagnera efter första året.
Hur långt avtal har ni?
– Det kan jag inte berätta.
Tre viktiga områden för ägarna.
SPG Event har redan inlett arbetet med att stärka sin organisation för att där få in personer som kan tennis och som har ett stort nätverk i sporten.
– Vi för dialoger med underliggande konsulter men också med personer för anställning för att förstärka teamet.
Tre bolag konkurrerade i slutfasen av upphandlingen. Stockholm Open ägs av klubbarna KLTK och Salk och Stockholms tennisförbund. Jamie Perry, VD i Stockholm Open AB (SOAB) förklarar varför valet föll på SPG Event.
– Vi har utgått från tre viktiga områden. Utan rangordning är de ekonomisk trygghet och stabilitet, en stark organisation med gedigen kunskap samt ett starkt engagemang för att utveckla Stockholm Open, säger Perry som tillträdde som VD i juli i år då upphandlingsprocessen redan pågått en tid.
Kan du berätta lite mer i detalj om dessa tre områden, först detta med ekonomisk trygghet och stabilitet.
– Det handlar om att säkra möjligheten till investeringar som styrelsen anser är nödvändiga för turneringens framtid. Stureplansgruppen omsätter ungefär en miljard kronor och det är naturligtvis en trygghet att ha en så stark partner bakom sig.
Kan du vara mer precis?
– Det handlar först och främst om det sportsliga, att kunna erbjuda ett mycket attraktivt startfält. Men det handlar också om bland annat layouten i arenan för att ge en bra helhetsupplevelse på plats, om utökad marknadsföring, om hemsidan och om sociala medier.
Och punkten ”stark organisation med gedigen kunskap”?
–Här pratar vi om att utveckla och driva Stockholm Opens kommersiella rättigheter. Det krävs en gedigen bakgrund vad gäller försäljning och eventverksamhet. Evenemanget finansieras ju av sponsorer och biljettförsäljning, det är de två intäktskällorna.
Och punkten ”starkt engagemang för att utveckla Stockholm Open”?
– Det handlar om att arbeta fram kreativa idéer. Vi vill ju nå ut till spelare, till en bred publik och till näringsliv och media, säger Perry och fortsätter:
– Med dessa tre områden som utgångspunkt bedömer vi att SPG Event är det bästa alternativet.
(Foto av Kjetil Eggen via Creative Commons-licens)