Virtanen historisk i Orange Bowl – siktar på att bli världsetta 2019

I helgen skrev Otto Virtanen historia.
Den 17-årige talangen blev då förste finländare att ta en titel i Orange Bowl.
Nu siktar Virtanen på att bli juniorvärldsetta nästa säsong.

Inför Orange Bowl var det på papperet inte mycket som talade för att temperamentsfulle Virtanen skulle avsluta 2018 på det fantastiska sätt som skedde. Nog för att han besitter kapaciteten som krävs men jämnheten har saknats och enstaka stormatcher har varvats med svagare insatser.

Inför Orange Bowl hade Virtanen spelat bara fem Grade A-turneringar och han tog bara två game i sin första match i ”genrepet” i Eddie Herr.
Men den gångna veckan föll pusselbitarna på plats för finländaren som tränar på Good to Great.
– Under veckan hittade han ett bra grusspel, säger coachen Peter Carlsson.

13-seedade Virtanen slog i tredje omgången ut förstaseedade bulgaren Adrian Andreev och ställdes i kvarten mot britten Anton Matusevich. De har sett mycket av varandra i stora sammanhang i år.
Efter att i Wimbledons första omgång ha slagit ut Australian Open-mästaren Sebastian Korda kom Virtanen till korta mot Matusevich i tredje omgången. Revanschen kom då de ställdes mot varandra i US Open där Virtanen sedan föll i andra omgången.

I kvarten i Orange Bowl vände han 0-1 i set och samma sak i semifinalen mot argentinaren Alejo Lorenzo Lingua Lavallen.
Att vända setunderlägen är förstås alltid en styrka och i synnerhet då det gäller spelare som ibland kan ha svårt att tygla humöret och behålla fokus när det tar emot.

I söndagens final besegrade Virtanen ett år yngre amerikanen Zane Khan (7-5, 6-4) som fått wild card till juniortennisens förmodligen mest kända turnering.

Genom den tunga titeln där klättrar Otto Virtanen trettio placeringar på världsrankningen där han slutar året som 13. Utan att spela kommer han om några veckor att avancera ytterligare sju placeringar. Vid årsskiftet faller ju alla spelare födda 2000 bort från listan.

– Nu är mitt mål att bli världsetta nästa år, säger Virtanen som tror och hoppas att hans historiska titel kommer att få lite extra uppmärksamhet i hemlandet.
– Jag hoppas att de har någon överraskning. Vi får väl se om de tycker att det är en stor sak. Själv har jag nog inte riktigt hunnit fatta det här, sa han direkt efter finalsegern.

Fotnot 1: 17-årige Gustaf Ström (på bilden tillsammans med Virtanen och Carlsson) Näsbyparks TK, nådde tillsammans med tysken Justin Schlageter final i dubbelklassen.
Fotnot 2: 14-åriga amerikanskan Cori Gauff blev yngsta segrare i 18-årklassen sedan Nicole Vaidisova 1995.

Skrivet av: Redaktionen - 2018 12 10