Wawrinka i US Open-kvartsfinal Världsettans svit sprack i morse

Sedan 2006 har Novak Djokovic nått minst kvartsfinal i US Open.
Men tidigt på måndagsmorgonen svensk tid sprack sviten.
Stan Wawrinka slog ut den titelförsvarande världsettan som gav upp i början på tredje set.

Med 6-4, 7-5 i ryggen hade Wawrinka just brutit blankt till 2-1 då Djokovic kastade in handduken.

Serben har under turneringen besvärats av en skada i vänster axel. Om smärtorna nu var så stora att han inte kunde fortsätta eller om det var skadan som i kombination med det stora underläget som gjorde att han gav upp är oklart.

Djokovic var inte sitt bästa jag – 35 oprovocerade missar – men det ska inte förta något av Wawrinkas insats.
Även om det fortfarande saknas lite innan han är på samma nivå som då han var som bäst räcker schweizarens stora kapacitet långt.

Det är verkligen härligt att åter se honom hävda sig starkt i de största turneringarna. Den svåra knäskadan han drabbades av sommaren 2017 hotade karriären, han gjorde comeback i fjolårets Australian Open men tvingades kort därefter till ett tre månader långt uppehåll.

I juni förra året var han rankad 263.
Nu ligger han 24 och är i US Open-kvartsfinal för femte gången på sina sex senaste starter. 2016 tog han där sin tredje Grand Slam-titel efter finalseger mot just Djokovic, året innan var han precis som 2013 i semifinal.

Nästa hinder dit nu blir hete ryssen Daniil Medvedev som så här långt står i en klass för sig under den amerikanska hardcourtsäsongen.

Final i 500-turneringen i Washington, final i Montreal Masters och titel i Cincinnati Masters.

Nu är han för första gången i kvartsfinal i Grand Slam. Med ungdomlig entusiasm rider han förstås på framgångsvågen men snart måste väl ändå bensinen i tanken ta slut.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 09 02