Wilander menar att en katastrof kan bli räddningen för Davis Cup

Han Davis Cup-debuterade året efter att Kroatien 2005 tagit sin första och fram till i dag enda DC-titel.
För två år sedan hade han möjlighet att bli finalhjälte.
I dag blev han det.
Marin Cilic säkrade kroaternas finalseger genom 7-6, 6-3, 6-3 mot fransmannen Lucas Pouille.

Som alltid i DC-finaler var inramningen fantastisk. Kroatiens president Kolinda Grabar-Kitarović fanns bland de 24 144 åskådarna och det rådde härlig landskampsstämning på läktarna i Stade Pierre Mauroy i Lille.

Cilic var salig efter triumfen:
– Det är inte varje dag man blir världsmästare. Det är som en dröm för oss och hela vårt land. Vi är så passionerade, titta bara på dem där, sa han och slog ut med handen mot de jublande och sjungande fansen.
– Det är säkert otrolig stämning även där hemma nu.

Jonas Björkmans tidigare adept har länge drömt om en DC-titel och han hade för två år sedan möjlighet att på hemmaplan avgöra finalen mot Argentina. Med kroatisk 2-1-ledning inför sista dagen hade Cilic 2-0 i set mot Juan Martin del Potro. Förlusten var blytung för hemmafavoriten som sedan fick se lagkompisen Ivo Karlovic komma till korta i den femte och avgörande matchen mot Federico Delbonis.

Cilic tappade inte set på sina två singlar mot Frankrike där kaptenen Yannick Noah i dag bytte ut Jermy Chardy mot förra årets finalhjälte Pouille. Men fransmännens hopp om att bli första lag sedan 1939 som i en final vänder 0-2 växte sig aldrig riktigt stort.

Marin Cilic, Borna Coric, Ivan Dodig och Mate Pavic skrev in sig och Kroatien som sista segrare i Davis Cup som visserligen heter samma sak även från nästa år men i själva verket blir något helt annorlunda.

Men kanske är ändå inte dagens final den sista i sitt slag. Tidigare världsettan Mats Wilander hyser i alla fall förhoppningar om att den nya modellen med 18 finallag blir kortvarig.

På frågan ”Tror du att det finns någon räddning för Davis Cup?” svarade Wilander nyligen så här i en intervju med Expressens tennisexpert Linus Sunnervik:
” – Räddningen tror jag är att det kommer att misslyckas katastrofalt i ett par år. Sedan ändrar man och kör kanske vartannat år. Men då måste upplägget med hemma- och bortamatcher komma tillbaka. Vi måste värna om sporten”.

Nästa års final avgörs i Madrid och matcherna spelas i bäst av tre istället för som nu bäst av fem set.
Wilander- DC-segrare 1984, -85 och -87 – är en i mängden av tennisprofiler som menar att Internationella tennisförbundet (ITF) förstör Davis Cup. Frånsett just några IOK-ledamöter samt representanter för Svenska tennisförbundet – som var med om att rösta igenom den nya modellen – har jag inte hört någon som menar att nyordningen blir till det bättre.

Wilander skräder inte orden i Expressen-intervjun:
” Du dödar intresset som byggs upp hemma i landet med det här upplägget. Visst, jag förstår att man kanske inte får med sina bästa spelare i första och andra omgången. Men i en semifinal och final måste matcherna spelas på de platser där de förtjänar att spelas på. Om man lägger Frankrike-Kroatien i Madrid så är det ingen match”.

Det var i elfte timmen Marin Cilic och Co fick uppleva hur det känns att segra i Davis Cup.

Skrivet av: Redaktionen - 2018 11 25