Wilander optimist inför ATP:s beslut – ”svensk tennis har ett gott rykte”

Tidigare världsettan Mats Wilander tror att det finns stora möjligheter att Sverige nästa år har en ny ATP-turnering och den första på gräs.
– Svensk tennis varumärke är fortfarande mycket starkt internationellt, säger Wilander.

På tisdagen presenterades planerna för Svaneholm Open som – om ATP ger klartecken – kommer att spelas veckan före Wimbledon och med Wilander som turneringsdirektör.

Läs nyheten här: Nästa år kan Sverige ha en ATP-turnering på gräs

De åtta grästurneringar som i dag finns på ATP-touren avgörs i Storbritannien, Nederländerna, Tyskland, USA och Turkiet.

Nästa år försvinner den i turkiska semesterorten Antalya och nu tar ATP emot ansökningar från arrangörer som vill fylla den luckan i spelkalendern.
I dagarna har RS3 Holding AB skickat in en 101 sidor lång ansökan.
Kanske har svenskarna en fördel i konkurrensen från arrangörer i länder där det redan finns ATP-turneringar på gräs.

– Det tror jag absolut. Det blir något helt nytt. Även internationellt är det många som vill ha tillbaka Sverige som en stark nation också på spelarsidan. Fler hemmatävlingar hjälper till, säger han och fortsätter:
– I dag saknas spelare men vi har framgångsrika coacher, personer på tv-sidan, Good to Great och i Swedish Open och Stockholm Open två fantastiska turneringar.

Swedish Open i Båstad spelas veckan efter Wimbledon. Här kan man förstås tänka sig att det blir konkurrens om såväl sponsorer som publik.
– Jag ser inte att en ny turnering skulle konkurrera ut någon av de andra. Sverige behöver fler turneringar. Att få en på gräs veckan före Wimbledon skulle vara en guldgrej för svensk tennis.

Han nämner det inte själv men naturligtvis kan Mats Wilander vara ett starkt svenskt trumfkort när ATP senare i år – förmodligen direkt efter turneringen i Antalya – tillkännager var turneringen ska spelas 2020.
För vilken annan arrangör kan matcha en tävlingsdirektör av Wilanders kaliber?

Utan att hävda sin egen betydelse menar Mats att en tidigare toppspelare är perfekt i rollen som turneringsdirektör.
– Det hjälper till på flera olika sätt och inte minst i kontakten med spelarna. Det ser vi till exempel i Rotterdam där Richard Krajicek är turneringsdirektör.

Wilander återkommer flera gånger till att svensk tennis fortfarande har ett gott anseende på touren.
– Vi har kunnande och intresse. Tennis är inte längre en stor sport i alla länder. Jag tror ATP värnar om folk och länder med stort intresse.

Hans eget oerhört stora engagemang för sporten går inte att ta miste på. Minns att Mats Wilander under flera år ställde upp gratis som Sveriges Davis Cup-kapten.
– Alla vi äldre spelare vill vara involverade och hjälpa till i svensk tennis som en gång hjälpte oss. Eftersom jag inte bor i Sverige kan jag inte göra så mycket där men däremot på andra sätt.

I sommar kommer Mats Wilander att spela på anläggningen där han nästa år kan basa över Sveriges tredje ATP-turnering.
26-29 juni spelas en historisk turnering på Champions Tour som startade 1979 med Björn Borg och John McEnroe som de i särklass största stjärnorna.

Det blir inte bara tourens första turnering på riktigt gräs utan också den första som avgörs i form av en nationsturnering.
Sverige, USA, Australien och Frankrike gör upp. Varje land har två spelare i laget och i dagsläget är Wilander, John McEnroe, Pat Cash och Henri Leconte klara.
– Det blir som en senior-Davis Cup för spelare över 50 år och det känns klockrent.

Mats Wilander hoppas att den stora satsningen på en ny ATP-turnering och på Champions Tour-tävlingen ska bidra till att svensk tennis får fram ett nytt stort namn.
– Förhoppningsvis föds en passion hos en ung kille eller tjej så att vi får fram en svensk världsstjärna. Det behövs världsstjärnor för att sporten på många sätt ska leva vidare.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 02 26