Wow! Och frågan är vad som händer den dag då stjärntrion är historia

Idrottsstjärnor tänds och släcks.
Nya namn tar plats i rampljuset då tidigare firade hjältar förpassas till historieböckerna.
Så blir det även i tennisen då Roger Federer, Rafael Nadal och Novak Djokovic lägger av.
Några andra tar deras platser på rankningen.
Men vilka ska fylla luckan efter stjärntrion?
En dag som denna går det inte att hitta svar.

Efter fredagens mycket välspelade semifinal mellan Federer och Nadal fick Wimbledon en slutvinjett som är svåröverträffad.

•Fyra timmar och 57 minuter är den längsta finalen i turneringens historia.
•Djokovic vann med 7-6, 1-6, 7-6, 4-6, 13-12 efter att ha räddat två matchbollar då världstrean servade vid 8-7.
•Finalen blev den första singelmatchen i turneringen där den nya regeln med tiebreak vid 12-12 tillämpades.

-Jag hoppade faktiskt att det skulle gå till tiebreak. Det här var en av de mest nervkittlande finaler jag varit med om, säger den 32-årige serben efter sin 16:e Grand Slam-titel.
Nu är han två efter Nadal och fyra efter Federer.

Från det att Federer 2003 tog sin första av nu åtta Wimbledon-titlar har trion spelat hem 54 av de 65 senaste Grand Slam-titlarna, bland annat då de elva senaste.

Att sporten den dagen stjärntrion är borta står inför vad som blir dess mest kännbara generationsskifte genom tiderna råder ingen tvekan om.

Titeln var Djokovic femte i Wimbledon där han också 2014 och -15 finalbesegrade Federer. Detta var också tredje gången han stod som segrare mot schweizaren i en Grand Slam-turnering efter att ha haft matchbollar emot sig. Det skedde också i US Open-semifinalerna 2010 och 2011.

Däremot får vi gå tillbaka till 1948 för att hitta senaste Wimbledon-segrare – amerikanen Robert Falkenburg- som haft matchbollar mot sig i finalen.

Det är förstås bara att låta sig imponeras av den serbiske världsettan som tagit fyra av de fem senaste Grand Slam-titlarna och som i dag stod pall trycket från publiken. En överväldigande majoritet av de 15 000 åskådarna runt centercourten gav omåttligt populäre Federer sitt högröstade stöd.

Under åren har Djokovic vid några tillfällen tappat humöret i liknande situationer men nu höll han sig iskall.
Däremot visade han direkt efter matchbollen vad han tyckte.
Istället för att jubla bjöd han bara på ett snett leende innan tackade Federer för matchen. För att ytterligare understryka att han inte alls uppskattade publiken höll Djokovic inne med sin traditionella segergest mot samtliga läktarsektioner.

Det är lätt att förstå honom men kommer knappast göra det lättare för världsettan i hans strävan att vinna publikens sympati.

Federer kommer att vara publikens gunstling till den dag han lägger racket på hyllan. Måtte det dröja. Snart 38 år spelar han gudabenådat och svarar för konststycken som man inte trodde var möjliga.

Även om han spelar fantastiskt på många viktiga poäng är det ändå just på dessa som han sedan ett antal år kan vara lite sårbar ibland.
Så var det i dag.
Han brände en forehand på en matchboll och var lite för försiktig i attackslaget på den andra då Djokovic passerade med en kort forehandcross. I femte sets tiebreak svarade Federer för ett par grova missar.

Novak Djokovic höll huvudet kallt och lät sig inte stressas.
En stor mästare i en historisk final.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 07 14