Ymer föll men Björklund höll

Två 20-åriga svenska tennisproffs hade i dag möjlighet att ta sin tyngsta titel i karriären.
Mirjam Björklund lyckades då hon i Italien segrade i en 25:a på ITF-touren.
Mikael Ymer gick bet i finalen i Bordeaux Challenger.

Vi börjar ändå med Ymer eftersom turneringen i Frankrike ingår i kategorin direkt under herrtennisens största proffstour och med det väger tyngre än ITF:er.

Sverigetvåan hade inte tappat set fram till finalen mot förstaseedade Lucas Pouille som under veckan inte fått spelet att flyta.

Inte heller i dag kom fransmannen i närheten av ett spel som motsvarar 32:a platsen på rankningen men vann ändå komfortabelt med 6-3, 6-3 efter att ha förvaltat hälften av sina sex breakbollar och inte haft någon mot sig.

Kanske innebär karriärens första Challengertitel att Pouille får tillbaka det där självförtroendet som försvunnit efter fem raka förluster på ATP-touren.

Mikael Ymer klättrar tack vare finalplatsen in bland de 150 bästa på rankningen och det blir spännande att följa honom resten av säsongen. Att hans mycket starka defensiv räcker långt på Challengertouren visar årets resultat med en titel, en final och 18-6 i matchfacit.

Förstaserven har blivit bättre och i bollduellerna har han numera en position närmare baslinjen än skynket bakom banan. Men det finns mycket stort utrymme för utveckling av det offensiva spelet liksom av andraserven på vilken motståndarna ofta skaffar sig ett övertag i duellerna.

Upp till en viss nivå går det att med en stark defensiv bryta ner motståndare men för att komma högre är ett eget offensivt spel nära nog ett måste.
*
Mirjam Björklund har inlett säsongen strålande på ITF-touren. I dag tog hon i Santa Margherita Di Pula sin hittills tyngsta titel i karriären. Finalsegern mot kvalspelaren Gabriele Ce (6-3, 7-6) innebär att Björklund klättrar runt 100 platser och hamnar runt karriärbästa 370.

Titeln var hennes sjätte på ITF-touren, den fjärde i år och den första i en 25 000-dollar-turnering.
Redan förra säsongen visade Mirjam med ett par semifinaler i 25:or att hon kunde hävda sig starkt där.

Man kan förstås inte med säkerhet säga att hon lämnat 15 000-dollar-turneringarna bakom sig för gott. Men årets resultat där tyder i alla fall mest på att det är en nivå hon tillfälligt kan gå tillbaka till om självförtroendet skulle börja vackla.

I de tre 15 000-dollar-turneringar hon i år tagit titlar tappade Mirjam sammanlagt ett set och i flertalet av sina 15 matcher släppte hon strögame.
Björklunds matchfacit i år: 27-5!.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 05 05