Ymers starka säsongsavslutning ger honom ett bra utgångsläge 2019

Elias Ymer avslutade säsongen i stor stil.
Två titlar på de tre sista Challenger-turneringarna innebär att den 22-årige Sverigeettan hamnar runt 115 på måndagens rankning – hans bästa placering vid ett säsongsslut.
Elias var tredjeseedad i Pune där han i dag finalbesegrade hemmafavoriten Prajnesh Gunneswaran med 6-2, 7-5 och med det tog sin sjätte Challenger-titel i karriären.

Dags alltså att summera Elias Ymers 2018 som han inledde på plats 142.
Grand Slam
1-2 i matcher.
Australian Open: Kvalade in och föll i första omgången.
Franska mästerskapet: Kvalade in och föll i andra omgången.
Wimbledon: Förlust i första kvalmatchen.
US Open: Förlust i första kvalmatchen.
ATP-touren
2-5 i matcher.
Nådde andra omgången i 250-turneringarna Los Cabos och Stockholm.
Challengertouren
22-13 i matcher.
Två titlar (Pune och Mouilleron le Captif).
Davis Cup
2-2 i matcher.

Statistiken ljuger inte. Elias Ymer hävdar sig mycket väl på Challengertouren men räcker ännu inte till i större sammanhang. Sett utifrån att han tog sin första Challengertitel 2015 och då nådde 130 på rankningen kan det förstås tyckas lite oroande. Men det är absolut inte alarmerande, spelare utvecklas ju i olika takt.

Under tiden med Robin Söderling som coach hände det verkligen något med Ymer. Han flyttade fram sin position i banan och visade inte bara upp ett offensivare spel utan också en positivare attityd. I juni hade han klättrat till 105 – den hittills bästa placeringen i karriären.

Efter sommarens brytning med den tidigare världsfyran har Elias inte varit lika konsekvent i sin offensiv utan till och från fallit tillbaka i banan. Även om det ger honom en större trygghet och räcker till framgångar på Challengertouren är det inte vägen att gå för den som tänker långsiktigt och har större mål för ögonen.

Men att han i år inte nått bara nått sin bästa rankning i karriären utan också säkrat sin bästa slutplacering visar att det pekar åt rätt håll.

Att Ymer avslutar säsongen med att inom loppet av tre veckor ta två Challengertitlar är ett härligt styrkebesked och kommer säkert att tjäna som sporre för honom under förberedelserna inför 2019. Under de fyra första månaderna har Elias då drygt 100 – – inkluderat 35 i Australian Open – poäng att försvara.

Visst talar en del för att 2019 blir första gången som vi har en svensk bland de 100 främsta på ATP:s singelrankning sedan Söderling föll bort där i maj 2012.

Förhoppningsvis blir det också året då vi för första gången sedan augusti 2015 ser en nordbo (den gången Jarkko Nieminen) bland de 100 främsta på ATP:s singelrankning.
Kampen står mellan Elias Ymer och nu 113-placerade norrmannen Christian Ruud.

Skrivet av: Redaktionen - 2018 11 24