Zverev slog knock på världsettan och tog karriärens tyngsta titel

Alexander ”Sascha” Zverev upphör aldrig att förvåna.
Hur bra han är spelat i sina tre senaste matcher i ATP-slutspelet gavs den 21-årige tysken på förhand inga större chanser i söndagskvällens final mot Novak Djokovic.
Men Zverev slog knock på den formstarke världsettan.

Fram till finalen hade Djokovic haft bara två breakbollar mot sig och båda i den inledande gruppspelsmatchen mot Zverev. Med sitt ramstarka försvar och sin tempostarka offensiv hade den 31-åriges serben genom komfortabla segrar mot Zverev, John Isner, Marin Cilic och Kevin Anderson spelat sig fram till sin sjunde final i ATP-slutspelet.

Och ikväll skulle det alltså vara dags för Zverev att för andra gången inom loppet av en vecka komma till korta mot världsettan som förlorat bara två av sina 37 matcher sedan Wimbledon.

Efter bara en timme och 20 minuter var skrällen i O2-arenan i London ett faktum.
6-4, 6-3 till världsfemman som därmed blev den yngste segraren i dessa sammanhang sedan 2008 – då just Djokovic tog sin första av fem titlar.

Ikväll stod världsettan upp i duellerna fram till slutet av första set då två grova och för hans del mycket sällsynta forehandmissar gav tysken break till 5-4.
Skulle Zverevs nerver dallra inför möjligheten att skaffa sig ett grepp?
Tre ess blev mogne och mentalt starke Zverevs klockrena svar.
I första set slog han in 88 (!) procent förstaservar och han tappade bara fyra poäng i egen serve.

Men det som imponerade ännu mer var hans returer och sättet på vilket han utmanade Djokovic i de långa bollduellerna. Förr eller senare brukar det vara serbens motståndare som inte orkar stå emot men ikväll var det hans krafter som tröt.

Djokovic började att vackla allt mer och i slutet liknade han en tröttkörd boxare som visserligen försöker sig på några chansslag men tappat all kraft i dem och därför främst vilar sig mot repen i väntan på gonggongen.

Detta var en mäktig uppvisning av Alexander Zverev som är den unga generationens lysande stjärna. Titeln var han tionde i karriären och naturligtvis den klart tyngsta på meritlistan där det också finns tre Master-titlar.

Ett av hans stora mål nästa år är att lyckas också i Grand Slam där årets kvartsfinal i Paris är hans hittills bästa resultat. Sedan en tid ingår Ivan Lendl i tyskens team och tanken är att den åttafaldige Grand Slam-segraren ska få sin adept att lyfta i de stora turneringarna.

Lendl drog förresten lite på smilbanden ikväll. Men så hade ju också ”hans” spelare svarat för en magnifik insats, besegrat världsettan och nått karriärens största framgång…

Skrivet av: Redaktionen - 2018 11 18